art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на християнска Европа"

(16.04.2010-17.04.2010 )

галерия „Академия” на НХА


Национална художествена академия

Българската академия на науките, Националната художествена академия, Националният исторически музей и Институтът за изкуствознание при БАН с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” организират

на 16 и 17 април 2010 г. в галерия „Академия” на НХА

Международна научна конференция

НА ТЕМА:

„Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на християнска Европа”

 

Участието си в конференцията са потвърдили редица изтъкнати учени от чужбина: проф. Енгелина Смирнова от Московския университет, проф. Мария Панайотиди от Атинския университет, проф. Георгиос Веленис от Солунския университет, проф. Томас Щепан от Университета в Инсбрук, Владимир Сарабянов, водещ реставратор и изкуствовед от Москва, Татяна Царевская от Новгородския музей, Сърджан Пириватрич от Института за византология в Белград, Бранислав Цветкович от Регионалния музей в Ягодина и Боян Попович от Народния музей в Белград. Както и чл. кор. Елка Бакалова, проф. Христо Матанов от Софийския университет, проф. Стефан Смядовски от Института за български език при БАН, проф. Григори Григоров от Националната художествена академия, завършил реставрацията на стенописите в Боянската църква, и други утвърдени изследователи от България.

Предвижда се материалите от конференцията да бъдат издадени в специален том.

Значението на Боянската църква и нейните стенописи отдавна е добре познато не само на научната, но и на широката общественост както в България, така и по света. Малката средновековна църква, сгушена в прекрасен парк в полите на Витоша, е един от символите на София и на българския принос в световната културна съкровищница.

През 2009 г. се навършиха 750 години от обновяването на Боянската църква и 30 години от включването на паметника в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По повод 700-годишнината от обновяването на църквата в края на 60-те години на ХХ в. под егидата на БАН се извършват ценни проучвания и е организирана конференция. През 1994 г. по повод на 70-годишнината от публикуването на първата монография за паметника от Андрей Грабар Институтът за изкуствознание при БАН проведе конференция, която отрази реставрационните и научни изследвания към момента.

В края на 2008 г. завърши продължилата десетилетия консервация и реставрация на архитектурата и стенописите на църквата. Последният етап откри непознати детайли от стенописите, разкри нови моменти в историята на църквата и изписването й, както и възвърна в значителна степен първоначалния им облик.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48