art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019 )

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.


„Всичко се сбъдна“ - юбилейно томче на поетесата  Надя Попова, ще бъде представено в Националната библиотека
         

         Надя Попова безспорно е от най-талантливите и оригинални съвременни български поетеси, които развиват и тласкат напред традицията на класическата отечествена лирика. Тя има изключителна самовзискателност към собственото си творчество. Може би затова пестеливо и рядко издава нови стихосбирки. Но досегът с всяка нейна книга се превръща в празник за любителите на поезията.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Сега в ръцете на читателите е томче с избрани творби, озаглавено „Всичко се сбъдна“, издание на „Захарий Стоянов“. То ще бъде представено за първи път на 16 декември  (понеделник) от 18 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (във фоайето на ІІ етаж).
      „Всичко се сбъдна“ ни предлага това, което Надя Попова сама строго  е избрала от своите предишни поетични книги „Линия на живота“, „Новолуние“, „Къщи за събаряне“ „Безславни празници“, „Рисунки по памет“, „Мними притежания“ и  е добавила  цикъл „Стихове, невлезли в книги“. Поетесата , която „не от вчера по ръба се движи“, още от първата си книга показва омъдрена печал и стоицизъм пред екзистенциалните трагични и нерешими проблеми. Литературните критици твърдят, че мракът е нейното предпочитано творческо пространство, че светлината в нейната лирика е оскъдна, защото човешкото ни битие не е твърде радостно и надеждно, трудно се намира изход от лабиринта, наречен живот. Поезията на Надя Попова излъчва силна енергия , която дълбоко ни въздейства, дори ни разтърсва, може би защото в нея доминира болката от разрушената взаимност и хармония, защото тя  е израз на нравствена непримиримост. И не само това й придава собствена художествена физиономия – умението да усеща нравствената енергия на думите, които тя възприема като одухотворени същества, които са заредени с вътрешна светлина. Само истинският поет усеща пулсацията на думите, техния вътрешен ритъм. Поезията на Надя Попова се отличава с естественост и изящна организираност на словото, което я прави не само просто достъпна, но и общителна, диалогична.
      И тъй като томчето има юбилеен характер, то завършва с глава „За стиховете на  Надя Попова“, в която „говорят“ Петър Караангов, Никола Иванов, Росица Кунева, Лалка Павлова, Благовеста Касабова и Иван Гранитски.                


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2024

тел.: (+359 2) 971-02-48