art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019 )

галерия „София-прес“


Поемата е превод в стихове на Владимир Левчев  в поредицата „Шедьовър“ на издателство „Захарий Стоянов“
Поредицата „Шедьовър“ на издателство „Захарий Стоянов“ представя най-свещената книга на индийския народ. Тя се нарича „Бхагавадгита“ – „Песента на Бхагаван“ или „Божествената песен“. Наричат я и само „Гита“, „Песента“. Създадена е най-вероятно някъде в периода V – II в. пр.н.е. Бхагавадгита е свещена вишнуитска книга, но и прекрасна поема. Тя е глава от древноиндийския епос Махабхарата, но се откроява в епоса като самостоятелна философска и религиозна поема – диалог между Учителя Бог Кришна и ученика принц Арджуна. Всъщност, като се вклинява в епическата поема Махабхарата, Бхагавадгита по гениален начин използва един възлов момент от сюжета на епоса, за да го превърне в своя метафора. Още Вилхелм фон Хумболд, опирайки се на превода, направен през 1823 г. от Август фон Шлегел, нарича Бхагавадгита „най-прекрасната, може би единствената наистина философска песен от съществуващите на познатите ни езици“. Поемата е оказвала голямо влияние върху множество писатели и мислители.
       „Божествена песен“ не губи своя смисъл и днес, много векове след като е била създадена в мерена реч на санскрит и след като е била преведена на много езици далеч отвъд пределите на Индия. Бхагавадгита ни учи, че  човек трябва да изпълнява своята лична земна мисия с  любов – да извършва с любов делата си, като се отказва от плодовете им.  Защото стремежът към плодовете на делата обвързва, а безкористното действие  дава върховна свобода. Безкористното действие и Любовта са едно.
      Поемата е преведена в стихове  от Владимир Левчев по дословен превод от санскрит на Йорданка Пейчинова и от английски език. За улеснение на читателите има богат справочен материал: обяснителни бележки, азбучник-коментар, библиография, а четирима видни  индийци Бал Гангадхартилак, Ауробиндо Гхош, Мохандас Карамчанд Ганди и Джавахарлал Неру тълкуват поетиката, тайнствата и поученията в  „Бхагавадгита“.

      Агенция „София прес“ и издателство „Захарий Стоянов имат удсоволствието и честта да ви поканят на премиерата на книгата „Бхагавадгита“ в превод на Владимир Левчев. Премиерата е на 17 декември (вторник) в 18.30 ч. в галерия „София-прес“ (ул. „Славянска“ 29).
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2024

тел.: (+359 2) 971-02-48