art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

RENT

(28.11.2009 )

Учебен Драматичен Театър, 19.00
музика, стихове  и текст: Джонатан Ларсън

превод и постановка: проф. Здравко Митков

музикално ръководство: доц. Данко Йорданов

сценография: доц. Невяна Кавалджиева

хореография: доц. Петя Стоилова

асистент-режисьор:  Петър Пейков


УЧАСТВАТ

Виктор МАРИНОВ, Бойко КРЪСТАНОВ, Силвия ПЕТКОВА, Гергана ПЛЕТНЬОВА, Албена ГЕОРГИЕВА, Радослав ЙОРДАНОВ,Тодор ТОДОРОВ, Владислав СТАНЧЕВ, Лиляна ШОМОВА, Димитър ЗАХАРИЕВ, Петър ДЕНЧЕВ

АБСОЛВЕНТИ ОТ КЛАСА НА проф. Здравко Митков

СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА

ГРУПА AWAKE

ГОСТ МУЗИКАНТИ

Павлин БЪЧВАРОВ – ПАЦО /P.I.F/ и Александър КАЛАНОВ

 

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

БГ Радио и Радио 1 Рок


Педагогическия екип на проф. Здравко Митков се захвана с нелеката задача да сътвори на сцена един от най-популярните бродуейски мюзикали. Този РОК мюзикъл са поставя за първи път на българска сцена. Уникално за българска сцена е и участието на РОК група, която заедно с актьорите сътворяват всичко абсолютно на живо. Екипът на спектакъла е сигурен, че чрез този РОК мюзикъл ще привлече аудитория от всички възрасти за да се порадва на музиката написана от Джонатан Ларсън.  

 

„Какво би направил, ако имаш 525 600 минути...?

Как би ги измерил... в изгреви и залези, в чаши с кафе, в инчове и мили?

Как би измерил една година от своя живот?

Как би я изживял...?”

 

Спектакълът разказва за моментите на близост, в които има кой да хване ръката ни преди да заплачем. Тези моменти, в които неизлечимите болести или душевни препятствия заплашват да отнемат най-ценното – времето, което ни е дадено тук, за малко...

Какво има в „Rent”? Неплатени наеми и невъзможност за изкарване на вечер в „Лайф кафе” – мястото за животворно събиране между себеподобни. „Предател”, предпочел да замени една реалност с друга – успокоителното присъствие на пари и уют. Свежовлюбени, които се откриват за една нощ, но взаимното доверяване им отнема повече. СПИН – болестта на сексуалната освободеност в едни очи и неуморното търсене на подходящ партньор – съпроводено с известна доза наивност, в други.  Две гей-двойки – женска и мъжка, които с любовта си доказват, че душата всъщност няма пол. И приятел, който заснема с камера моментите на близост между всички тях.

Деликатната любов, себичната любов, студената любов – разновидностите й са толкова, колкото сме и ние, тръгнали към нея. Да намерим себе си. Другите. Съзнанието, че именно ние сътворяваме моментите на живота си. Утеха ли се оказва, че може би сме това, което притежаваме? Съкровищницата вътре в нас като че ли е най-ценна...

Но нали няма как да вземеш нещо със себе си – на пътешествие в другия свят – можеш единствено да запазиш спомените. Да запомниш любовта... „Да измериш живота си с нея”, както пеят бохемите.

Кое от притежаниета ни е наистина трайно? Може би отговорът ще е донякъде разочароващ, но ще идва отвътре – там, където със сигурност знаеш, че си си вкъщи. „... Че не си сам”, защото жаждата утоляват приятелите!

 

Едва ли драматургът Били Аронсън си е представял популярността и успеха, които ще достигне „Rent” („Наем”), когато през 1988 решава върху операта на Джакомо Пучини „Бохеми” да създаде своя шедьовър.

Идеята му да противопостави деликатната изтънченост от епохата на Пучини на динамичната реалност в днешен Ийст Вилидж, Ню Йорк, подхваща неговият сътрудник Джонатан Ларсън. През 1991 той решава да използва собствения си жизнен опит и пита Аронсън дали може да внесе автобиографични елементи в оригиналното произведение.

 Така „Rent” се превръща в рок мюзикъл, базиран върху операта на Джакомо Пучини „Бохеми”. Официалната премиера се състои в Ню Йорк Тиътър Уъркшоп. През 1996 се премества на Бродуей в по-големия Недерлендър Тиътър. За 12 години има 5124 представления и се нарежда сред 7-те най-продължително играни продукции в историята на Бродуей.

Печели престижни награди и безброй фенове: „Тони” за най-добър мюзикъл, най-добро либрето, най-добър дебют, най-добро представяне на актьор в мюзикъл: Уилсън Джермейн Хередия; награда „Пулицър” за драма; награда на Кръга на нюйоркските театрални критици; награди „Оби”, и много други.

Спектакълът се играе с успех в много страни от Европа и Азия на 22 езика. Пиесата е адаптирана за филм, но той не достига върховете на мюзикъла.

Джонатан Ларсън не доживява да види успеха на „Rent”. На 24 януари 1996, след последната репетиция, Ларсън прави първото си и последно интервю с Антъни Томасини от „Ню Йорк Таймс”, по повод съвпадението, че представлението ще се играе точно 100 години след операта на Пучини. Умира няколко часа преди премиерата от сърдечна аневризма.

 

Група Awake е сформирана през 2002 г. в София. Официално признанието за музиката, създадена от Awake, идва през 2004 година. Тогава групата е удостоена с две награди от конкурса "БГ Таланти" на БГ Радио. През 2005 г. Awake са избрани за "БГ Откритие" при селекцията на Музикалните награди на БГ Радио, а песента "За нея" се превръща в хит и е издадена в три български компилации. Междувременно Awake набира скорост, свирейки на все по-голяма сцена и участвайки на всички престижни музикални фестивали в България, както и на Exit '06 /Сърбия/. На 17-ти декември 2007-ма Awake реализира трети сингъл "Little bliss", който дава и името на дебютния албум на групата, издаден по-късно същия месец. С този албум Awake разкрива себе си като модерна рок група, повлияна от духа на класическия рок от 70-те, облечен в  съвременен звук и визия.  В края на 2009-та групата е готова със записа на втория си албум и подготвя неговото издаване. Awake често свири в клубовете на София и провинцията, а също така взема участие във фестивали като БеркРок, Рок в Рила, Exit'06, Аполония’05, “Рок училище’06” /Сливен/, Seattle night и др. По време на фестивалните си концерти, групата  дели сцена с имена като Franz Ferdinand, The Cardigans, The Cult, Billy Idol, Graham Bonnet, Joe Lynn Turner и др.

 

Павлин Бъчваров – ПАЦО

Завършва средно музикално училище „Добри Чинтолов” – Варна и Софийски Университет „Св. Климент Охридски” – специалност „музикална педагогика.

През годините свири в различни формации Кафе, Ънду, Сафо, Епизод, Графа, Мария Илиева, Вили Кавалджиев, Ваня Щерева, Мастило, сега свири в P.I.F.

 

Александър Каланов

Започва да свири на Бас когато е само на 13г. През 1995г основава hardcore групата B.F.H., в която свири до 2002г. В същото време ходи и на уроци по джаз импровизация и анализ при Александър Петков. От 2004г. се занимава основно с писане на музика за театрални постановки, телевизионни реклами, аранжименти. Работи с режисьорите Пламен Марков, Красимир Ранков, Краси Спасов, Йордан Славейков, Здрава Каменова, Георги Георгиев.


 

Пресконференцията ще се проведе след представлението в салона на

Учебен Драматичен Театър

ОЧАКВАМЕ ВИ !!!  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48