art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Самотният Запад премиера

(26.11.2009 )

"Модерен Театър", 19.30


Все още младият световноизвестен ирландски драматург Мартин МакДона е нестандартен и скандален не само в живота, но и в пиесите си.  Няма друг писател, който може да разкаже една съвременна християнска притча с черния хумор и средствата на Тарантино. Главните герои на "Самотният запад" са двама братя - непредвидими, неморални, диви, смешни и напълно достоверни. За тях едно отцеубийство е по-малко престъпление, отколкото убийството на някое куче. А любимите им вещи – по-ценни от собствения им живот. Двамата живеят, за да се мразят. В техния объркан свят на почти пълни психопати се намесва един по-луд дори  от тях католически свещеник, който успява да докосне и трогне тези закоравели души. И става чудо – в края на пиесата,  за първи път в живота си,  двамата братя сядат на по бира.

Постановки на “Самотният запад”

- 1997 London Royal Court

- 1999 Broadway Lyceum Theatre

- 2008  Melbourne

 

За автора 

Мартин МакДона е роден в Лондон през 1971 г. Родителите му са ирландци от Голуей, но той и брат му прекарват там само летата си. На 16 г.  МакДона напуска училище, за да пише радиопиеси, които биват отхвърляни. През този период се интересува много от телевизия и кино, а театралния живот в Лондон го отегчава. По-късно признава, че влияние са му оказали филмите на Дейвид Линч, Мартин Скорсезе, Терънс Малики, Куентин Тарантино.

Името на Мартин МакДона става известно през 1996 г., когато първата му пиеса „Кралицата на красотата от Лаийнан” (играна у нас под заглавието „Бившата мис на малкия град” с режисьор проф. Пламен Марков) е поставена в „Аби Театър”, Дъблин, а после се играе в „Роял Корт”, Лондон.
Още с дебюта си МакДона печели множество награди, между които Наградата на критиката, наградата на вестник „Ивнинг Стандърт” за най-обещаващ драматург и четири награди „Тони” за „Кралицата на красотата от Лаийнан” на Бродуей. Следват още две пиеси от трилогията „Конемара”, посветени на живота в отдалечената провинция в графство Голуей, Западна Ирландия – „Череп в Конемара”, мрачна история за смърт и вина и „Самотният запад”, изследваща омразата между двама братя, единият от които е убил баща им.
МакДона продължава заниманието си с тази част на Ирландия и в трилогията за островите Аран, включваща „Сакатият от Инишмаан” (поставена в МГТ „Зад канала” със заглавие „Куцльото от забутаният остров”), „Лейтенантът от Инишмор”  и „Духовете на Иншиър”.
Заради развенчаването на мита за провинциалната ирландска идилия и използването на местния диалект, критиците сравняват стилът му с известните ирландски автори от ХХ век Джон Милингтън Синдж и Шон О`Кейси.
„Пухеният” е първата пиеса на драматурга, чието действие не се развива в земеделска Ирландия. Тя е поставена за първи път от Джон Кроули в Националния Театър, Лондон с премиера на 13 ноември 2003 г.
„Пухеният” донася на МакДона наградата „Лоурънс Оливие” за най-добра нова пиеса през февруари 2004 г.

 

За режисьора:     

Людмил Тодоров

Людмил Тодоров През 1982 г. завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ в класа на Георги Дюлгеров и Младен Киселов. Бил е член на управителния съвет на БНТ, член на СБФД.

Филмът му Любовното лято на един льохман (1990) е носител на голямата награда на фестивала в Торино и на специалната награда на журито в Монтевидео. Приятелите на Емилия (1997) пък получава наградата на ФИПРЕССИ в Солун. През 2002 г. Емигранти си тръгва с наградата на публиката на международния София Филм Фест. Негови са още Шивачки, телевизионния Двама мъже извън града, Бягащи кучета.

Освен режисьор, Людмил Тодоров е сценарист и писател. Негови са сборника разкази Да изгубиш Мечо Пух и романите Хроника на една любов и Хроника на едно пробуждане.

 В  театъра  режисира ‘Кой се страхува от Вирджиния Улф’  от Едуард Алби, пиеса, която повече от 3 години е  на сцената на Сълза и смях. Автор е и на театралната пиеса Великият Гетсби.

 

Филмография

Режисьор

1. Шивачки (2007)
2. Емигранти (2002)
3. Двама мъже извън града (1998) – телевизионен филм
4. Приятелите на емилия (1996)
5. Любовното лято на един льохман (1989)
6. Цветове в тъмнината (1987)
7. Бягащи кучета (1987)
8. Машината (1987)

Сценарист

1. Шивачки (2007)
2. Емигранти (2002)
3. Приятелите на емилия (1996)
4. Помниш ли пастора (?)
5. Любовното лято на един льохман (1989)
6. Бягащи кучета (1987)
7. Цветове в тъмнината (1987)

Актьор

1. Парчета любов (1989)
2. Мера според мера (1988)
3. Живот до поискване (1987)
4. Мера според мера (1981)

Актьорски състав:


        АСЕН БЛАТЕЧКИ

        ИВАН РАДОЕВ

        ЯВОР БАХАРОВ

        РАДИНА КЪРДЖИЛОВА  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48