art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Хамлет
Уилям Шекспир


(21.09.2009-29.09.2009 )

от 21 - 29.09, 20.00 ч. Ателие 40 на Националната художествена академия
Фондация „Идея за театър”

Национална художествена академия

Хамлет

Уилям Шекспир

режисьори: Валерия Вълчева и Марий Росен

художници: Ангелина Гвоздиева, Антония Койчева, Николета Найденова, Петя Боюкова, Петко Танчев, Станислава Маркова, Ива Дечева

автор на песните: Андрония Попова- Рони

пиеса за барабани: Мария Палиева

участват: Пламен Великов (хамлет), Велислав Павлов (клавдий), Юлиана Сайска (гертруда), Андрония Попова-Рони (офелия), Веселин Мезеклиев (полоний), Пьотр Кшемински (лаерт), Цветомира Даскалова (първи гробар), Явор Борисов (втори гробар), Бранко Вълчев (хорацио), Никола Асенов и Георги Асенов 

дати: 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29 септември от 20 ч.

място: Ателие 40 на Националната художествена академия

цени на билетите – 8 и 16 лв.

 

Билети ще се продават 2 часа преди представлението на място, като могат да се купят и за следващите дни.

Молбата на екипа е зрителите да бъдат поне 15 мин по-рано, за да могат да се настанят удобно, тъй като 5 минути преди началото на представленията няма да се допускат закъснели.

 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" на Столична община. 

            „Човешкият ум смалява божествения модел на света до видими за него граници, в които обаче безграничността на духа се чувства на тясно. Това изначално противоречие в природата на човека го кара постоянно да строи модели и да ги разрушава, поставяйки ги под съмнение. „ХАМЛЕТ” на Шекспир е като връх на планина, от която се виждат всички времена и посоки на тази трагичност.

            ХАМЛЕТ е творческата разрушителна сила, която разчиства до скелет прогнилата плът на времето, съмнявайки се дори в здравината на този скелет. Това е трагедията на младостта на границата на съзряването.”

 

Валерия Вълчева и Марий Росен

 

Съвременната световна практика за алтернативно ситуиране на изкуствата и смесването помежду им е недостатъчно използвана у нас. „ХАМЛЕТ” в Националната художествена академия цели разместване и обогатяване в културната територия на столицата. В работните ателиета на НХА активната енергия на студенти от всички специалности се среща с търсенията на професионални актьори и режисьори, за да се стигне до истинска арт-провокация. Излизането на театъра от обичайната му сграда и превръщането на ателието в сцена провокира нов вид креативност и неочаквани изразни средства. Опитът на режисьорите Валерия Вълчева и Марий Росен и на актьорите от техния екип да създават спектакли в нетрадиционни пространства  цели да помогне на студентите-художници  да се впуснат в едно приключение, разрушаващо границите между изкуствата.

            В битието си на автори-режисьори Валерия Вълчева и Марий Росен отдавна търсят пространства извън сградата – театър, които съдържат театъра в себе си и чакат да бъдат населени с него. За първи път двамата режисьори обединяват усилия в изоставената сграда на бившия Музей на революционното движение, обитавана от спомени за времето преди, когато е била дом. Пространството ги провокира да работят върху „Чайка” и „Вишнева градина” на А.П.Чехов. Относително самостоятелните им режисьорски работи се спояват в обща конструкция, която довежда до спектакъл със заглавие „200 000 години”, изигран само веднъж на 11 май 2006 година при неочакван интерес на публика от всякакви възрасти. Следващото пространство, провокирало двамата режисьори е, Параклисът в бившия царски дворец, който в момента е действаща изложбена зала в Националната художествена галерия. В това пространство, отдавна лишено от своя религиозен характер, през юли 2007 е осъществен проектът „ДЪЛБОКО ВИСОКО”, вдъхновен от творби на Артюр Рембо, Марк Шагал, Морис Метерлинк, Густав Климт, Иван Милев, Едвард Мунк, Гьорг Бюхнер и Вирджиния Уулф.

„Изваждането на театъра от неговото удобно съществуване в схемата „пасивен зрител и действащ актьор” събуди не само нашето въображение, но и сетивата на публиката, която сподели заедно с нас едно ново и вълнуващо усещане за живот. Този опит чакаше да бъде продължен” – споделят Валерия Вълчева и Марий Росен.

Продължението е „Хамлет” – проект на творчески съмишленици, приятели и млади ентусиасти.

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48