art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
„ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО“

(09.12.2019)

ново луксозно издание за кукления театър
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО“

(09.12.2019 )

ново луксозно издание за кукления театър


 „ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО“
ново луксозно издание за кукления театър

На девети декември се състоя премиерата на новаото луксозно издание на „Голямото изкуство“. Книгата за професионалните тайни на многоликия и много атрактивен кукления театър. В нея авторът на „Алхимия на кукления театър“ и „Вълшебните техники“ доц. д-р Мирослав Цветанов извежда определенията на едно от най древните изкуства в света. С това се поставя и началото на най – новата научна теория на кукления театър.
Книгата „Голямото изкуство” има за цел да покаже онези, специфични само за кукленото изкуство изразни средства и особености, които го правят толкова магнетично, когато ги има. Комплекса от тези художествени характеристики се назовава с понятието кукленост.
Какво я поражда? Кое в отделния спектакъл е нейният носител? Как се провокира появата на най-невероятното чудо – одухотворяването на куклата?
От книгата ще стане ясно защо понякога безрезервно вярваме на куклените герои, въпреки че съвсем ясно съзнаваме, че те са само артефакти. Ще стане ясно защо друг път, дори и добре манипулирани, куклите въздействат наивно и отблъскващо.

И както сам авторът казва:
„Този стилистичен феномен куклеността – носеща специфичния куклено-сценичен език, е важно да бъде ясно определен и назован точно. Защото той именно е носител на чудото на оживелите кукли. Когото обаче съвременният свят на технологии и глобален обмен на информация лесно би могъл да забрави или изпусне от внимание. Инерцията и приблизителността в смисъла на понятията заради историческото им избледняване или криворазбраното осъвременяване на професионалните правила и параметри – биха довели до изкривяване на спецификата на това изкуство. Без ясно изведените определения лесно би могло да се подмени уникалната кукленост с простата имитация, или още по-зле – с механичното заменяне на живия актьор от непохватни дървени негови подобия.
Аз не искам това да се случи.
Всичко, което ще прочетете в тази книга, ще изпълни с възторг едни, а за други ще бъде направо скандално. Историята ще покаже.
За тези от вас, които ще бъдат съгласни с мен, разкривам с огромно удоволствие всички мои истини, в които вярвам и които съм проверил пред публика.
За онези пък, които ще възнегодуват срещу позицията ми – ще кажа, че се надявам някъде по – нататък в размислите ми да намерят и своите истини.
И по-добре ще е така, защото и тези, които ще изберат пътя на това удивително изкуство, ще могат да направят и своите открития, стъпвайки сигурно на споделената от мен основа.
Сигурен съм, че вече назована и определена – специфичната кукленост ще може да бъде постигана целенасочено.“
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48