art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ВАРНА ОТБЕЛЯЗВА 100 ГОДИНИ БАУХАУС

(17.05.2019 )

Община Варна
17 май 2019, 14.30-18.00, Община Варна

През 2019 година човечеството отбелязва 100 години от създаването на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус. Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919 -1925), Десау (1925 -1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, Школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието й като родоначалник на модерната архитектурна естетика се простира в цял свят и радикално променя всички сфери на изкуствата – aрхитектурата, дизайна, живописта, театъра и танца, фотографията и дори музиката.
Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, продължава да е актуален и днес. Сега за пръв път партньори на Германия от Китай, Япония, Русия и Бразилия се обединяват, за да създадат дългосрочна база за нови транснационални научни изследвания върху продължаващото глобално влияние на Баухаус.

  • ПРОЕКТ НА ВАРНА ДИЗАЙН ФОРУМ С ИЗЛОЖБА И КНИГА "БАУХАУС И АРХИТЕКТУРАТА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ
  • ЛЕКЦИЯ НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ АРХИТЕКТ ЮРГЕН МАЙЕР
  • КРЪГЛА МАСА "ГРАДСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА НА ВАРНА"

По повод 100 години Баухаус, НПО Варна Дизайн Форум, с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова, осъществява мащабен проект, със съдействието на фонд Култура при Община Варна, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, Агенция Бонбон.
Проявите на 17 май, съсредоточени на територията на общината, започват с пресконференция и откриване на изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“ (14.30, фоайе Пленарна зала). В експозицията могат да се видят обекти, изградени в духа на Баухаус на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол.
Несъмнен интерес ще предизвика мултимедийната презентация на книгата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“, съставител проф. д-р арх. Росица Никифорова (15.00, Пленарна зала). С проучването и документирането на архитектурното наследство в духа на Баухаус от 30-те и 40-те години на XX век по Българското Черноморие, се цели не само неговото съхраняване, но и спирането на негативната тенденция за строеж на еклектични сгради в България.
Книгата включва следните теми и автори: „100 години Баухаус! – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна“ – доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години“ – арх. Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години“ – проф. д-р Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес“ – арх. Анета Василева.

Друга кулминация е гостуването на световноизвестния архитект Юрген Майер (Jürgen Mayer H.), който е поканен от главния архитект на Варна Виктор Бузев, за да сподели своя опит в архитектурата на градските пространства (15.30, Пленарна зала) и да обсъди на кръгла маса с варненци идеи за архитектурното развитие на морската столица (17.00, зала „Варна“). Във фокуса на вниманието ще бъде неговата реализация Метропол Парасол в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти, в култово културно средище на няколко нива. Метропол Парасол влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м). С футуристичната си архитектура, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос, Метропол Парасол е образец за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда.

ПРОГРАМАТА


14.30, фоайе Пленарна зала - Пресконференция и откриване на изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие"

15.00, Пленарна зала – Премиера с мултимедийна презентация на книгата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие". Съставител проф. д-р арх. Росица Никифорова. Теми и автори: „100 години Баухаус! – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна“ – доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години“ – арх. Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години“ – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес“ - арх. Анета Василева.
15.30, Пленарна зала - Лекция на арх. Юрген Майер за съхраняване на културното наследство и специално за работата му над „Метропол Парасол“

17.00, зала „Варна“ - Кръгла маса "Градските пространства на Варна" с участието на арх. Юрген Майер. Модератори проф. д-р арх. Росица Никифорова и арх. Виктор Бузев  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48