art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018-01.10.2018 )

Литературен клуб „Пeрoтo”


 (Издателство за поезия „Да”, София, 2017, превод: Лъчезар Селяшки)

Кога: 02 октомври 2018 г., вторник, 18.30 ч.    
Къде: Литературен клуб „Пeрoтo”, НДК, пл. „България“ № 1, вход свободен
Организатори: Полски институт в София съвместно с Издателство за поезия „Дa”


Книгата ще представи Марин Бодаков – поет и литературен критик
С участието на преводача Лъчезар Селяшки.
Стиховете ще чете: Светлана Янчева, актриса от Малък градски театър „Зад канала“.

Поезията на Анна Швиршчинска напомня на днешния човек, че има друг, различен, вътрешно интензивен живот. Има себераздаване и експресивен начин на изразяване. Убеден съм, че моите преводачески усилия си струваха заради паметта за тази впечатляваща с проницателността си във времето поетеса, която със своето творчество продължава да поддържа толкова необходимия за всички хора огън на човечността, истината, милосърдието и състраданието. (Лъчезар Селяшки)


Анна Швиршчинска може да бъде смятана за представителка на т. нар. полска поетическа школа. Към споменатата школа се причисляват Тадеуш Ружевич, Збигнев Херберт, Вислава Шимборска и по-долу подписаният. За съществена черта, отличаваща тази школа, се смята свързването на историческия опит с индивидуалната човешка съдба.[…]
Следвоенните стихотворения на Швиршчинска засягат нейната индивидуална съдба, най-вече съществуването ù като жена, както и еротични мотиви. Но несъмнено военните преживявания формират нейната дистанцираност спрямо любовните обвързаности. В тях присъства дистанцията на наблюдателка, която показва тялото на мъжа и на жената по един почти калиграфски начин.
Според мен стихотворенията на Анна Швиршчинска принадлежат към забележителните достижения на световната поезия на ХХ век. (Чеслав Милош)

Анна Швиршчинска (1909-1984) е полска поетеса, автор на прозаични и драматургични текстове, както и на множество произведения за деца и младежи. Дъщеря е на художника Ян Шверчински. Не успява да следва изобразително изкуство поради липса на средства. Завършва полска филология във Варшавския университет. По време на Втората световна война Анна Швиршчинска участва активно в нелегалния културен живот на Варшава, публикува свои творби в тайно издавани списания и алманаси. В трагично завършилото Варшавско въстание се включва като санитарка. След въстанието се укрива известно време в гр. Сохачев. Впоследствие се заселва в Краков. Там започва работа в Театъра на младия зрител, където до 1950 г. е негов художествен ръководител. През 1953 г. се омъжва за актьора Ян Адамски. Ражда им се дъщеря – Людмила. До края на живота си (30.09.1984 г.) Анна Швиршчинска се е занимавала най-вече с творческа работа. Но не е била чужда и на обществената дейност (Лигата на жените). Винаги е живяла изпълнен с динамика и смисъл живот и е писала за пълнотата и многообразието на живота: за любовта, за еротиката, за богатата гама на женските чувства и преживявания, за човешката радост и страдание. Относително късна слава донасят на Анна Швиршчинска нейните поетически творби, събрани в няколко книги: „Стихотворения и проза“ (1936), „Събрана лирика“ (1958), „Черни думи“ (1967), „Вятър“ (1970), „Аз съм жена“ (1972), „Избрана поезия“ (1973), „Строих барикада“ (1974), „Щастлива като кучешка опашка“ (1978), „Избрани стихотворения“ (1980), „Поезия“ (1984), „Страдание и радост“ (1985, посмъртно). От тях два сборника – „Аз съм жена“ (1972) и „Строих барикада“ (1974) – са затвърдили нейното заслужено място сред видните съвременни полски поети.

НЕИЗРАЗИМО НЕЩО

От страданието се ражда силата.
От силата се ражда страданието.

Две думи за едно и също нещо –
неизразимо.

Заповядайте!


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48