art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Нищо не се губи. Или как българското изкуство среща мексиканското на берлинска земя.

(20.04.2018-18.05.2018 )

Гьоте-институт БългарияГьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико).

Нищо не се губи
Викенти Комитски и Франсиско Монтоя Касарес
  • 20 април – 18 май
  • Откриване: 19 април, 18:30
  • Гьоте-институт България
  • ул. „Будапеща“ 1, София

„1+1: Арт сцена Германия“ е най-новата програма на галерията на Гьоте-институт, която цели да представя най-интересното от съвременното изкуство в Германия през погледа и опита на български художници. В рамките на програмата всеки път ще бъде отправяна покана към различен български художник в Германия, живеещ и работещ в Германия. Той/тя ще може да представи съвместен или кураторски проект с друг художник по свой избор, също живеещ в Германия.

Програмата стартира с Викенти Комитски и поканения от него Франсиско Монтоя Касарес. На 19 април от 18:30 ч. ще се открие тяхната съвместна изложба „Нищо не се губи“.

В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време.

-

Викенти Комитвски е роден през 1983 г. в София. Живее и работи в Берлин. Завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, а понастоящем следва „Изкуство в контекст“ в Университета по изкуства в Берлин. Работи най-вече с обекти и инсталации. Бил е резидент на програмите Quartier 21, Museums Quartier и Krinzinger Projekte във Виена през 2014, ISCP, Ню Йорк през 2012, Futura, Прага през 2011 и SIM iв Рейкявик през 2009. Комитски е носител на наградата БАЗА за 2011. Представляван е от галерия Sariev Contemporary, Пловдив.
http://vikentikomitski.net

Франсиско Монтоя Касарес (роден 1985 в Куернавака, Мексико) е мексикански художник, който живее в Берлин. Той работи с различни медии, сред които обект, видео, живопис, скулптура и намерени обекти. Следвал е в университета „Есмералда“ в Мексико Сити и в HBK в Брауншвиг, Германия в класовете на проф. Кандис Брайц, Аста Грьотинг, Хайн-Гюнтер Прагер и Михаел Брюнтруп. През 2011 г. е отличен като „майстер-ученик“ на проф. Кандис Брайц. През 2008 г. получава наградата на Bruycker-Stiftung, Долна Саксония. През 2011 г. печели от фондация „Шпаркасе“ и Долносаксонското министерство на науката на културата едногодишна резиденция в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк. През 2014 г. е поканен от артистичната програма за гост-художници в Копенхаген, а през 2016 г. получва стипдендията за младо изкуство на град Лемго и на фондация Staff Stiftung Lemgo.
http://www.franciscomontoyacazarez.de/  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48