art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Възрожденски и съвременни сюити

(01.08.2009-31.08.2009 )

месец августВъзрожденски и съвременни сюити

Поредица концерти в Националната художествена галерия, в криптата, в Музикалния център „Борис Христов”, в храма "Света София", в университети и академии, в музикални училища, в домове за деца, в музеи, в галерии, в театри, в читалища, в културни центрове...

Нека знаем какво разбират хората, включително музиковедите, като се каже "фолк" в Европа - от Румъния и Полша, през Австрия, Чехия и Франция, до Англия и скандинавските страни. Като правило това са странстващи музикални сюжети, повлияни от предкласиката, които съвременни изпълнители - обикновено с китара и цигулка или с китара и блокфлейта, или само с китара - представят с оригиналните им стари или с актуализирани текстове. Нека си спомним, че освен селски, неравноделен и отграничаващ, фолкът може да бъде градски, универсален, изразяващ индивидуални и общоевропейски ценности. В този смисъл звучат и Чинтуловите песни, които сякаш са композирани за китара и цигулка. Точно това е традицията, от която щедро черпи съвременната ценностна популярна музика, включително българската. И е „фолк” не заради някаква измислена от случайни новобогаташи популярност, а защото трогва... и се запява!

Румен Спасов – китара и глас

Даниела Пенева – цигулка и глас

С медийната подкрепа на http://www.art.bg  и на www.azbuki.eu

Румен Спасов е роден в Панагюрище, завършва българска филология и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Преподава театрална критика в Свободния факултет, докторант е във Философския факултет на Университета. Член-основател на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски” (http://hor.art.bg ) и на литературния кръг „Стрелец 2”. Редактира http://auditorium.art.bg  - издание за университетска култура. Автор е на книгите „Амбицията, наречена български рок” (1992), „Култура или война” (2001), на преводи от английски и руски. Редактира за ученици Омировата „Одисея” по превода на Николай Вранчев от 1940 г. (2007). Неговата песен "Смъртта и морето" по текст на Балчо Балчев печели конкурса „Ти, аз и морето” на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни’ 2009” в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове’2009” в Бургас.

Даниела Пенева е родена във Варна, завършва класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Бакалавър е по цигулка от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира в Италия и Германия, лауреат е на музикални конкурси у нас и в чужбина. Стипендиант на Фондация „Райна Кабаиванска”, с майсторски клас при знаменитата певица. Автор е на стихосбирката „Зелени листа” (2005), на романа „Николо Ворини” (2006), на студии и статии, на преводи от италиански. Последователно е магистър и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където преподава в специалността музикална педагогика. Печели конкурса за най-добър изпълнител на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни’ 2009” в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове’2009” в Бургас.

За контакти, Румен Спасов, rou@art.bg, скайп rouspassov, моб. 0899-644-765

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48