art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Полифония: Езикът в изкуството и изкуството в езика

(07.10.2017-03.11.2017 )

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1Изложбата „Полифония“ представя 11 българо- и немскоговорящи съвременни художници, които работят с текст и чиито творби имат лингвистичен характер. „Полифония“ е по идея на куратора, артист, експериментатор с текста и преподавател Франс Остерхоф от Холандия.
 • 7 октомври – 3 ноември 2017 г.
 • Откриване: 6 октомври, 18:30
 • Полифония: Лекция на Тине Мелцер (Германия): 7 октомври, 16:30
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София
 • куратор: Франс Остерхоф
 • художници:
 • Ута Айзенрайх (Германия/Холандия)
 • Каспър Андреасен (Дания/Холандия/Германия)
 • Рада Букова (България/Франция)
 • Йоханес Шварц (Германия/Холандия)
 • Стела Василева (България)
 • Войн де Войн (България)
 • Зуска Макерт (Германия)
 • Тине Мелцер (Германия/Холандия)
 • Светлана Мирчева (България)
 • Боряна Петкова (България/Франция)
 • Райчо Станев (България)
Каква е връзката между текста и визуалните изкуства? Каквото е общото в начините им на функциониране и въздействие? Може ли една изложба да се разглежда по същия начин както четем и разгръщаме книга? Можем ли да търсим общ визуален език, въпреки че говорим различни езици?

Всички тези въпроси и много други стоят в основата на изложбата „Полифония“ на куратора, артист, страстен експериментатор с текста Франс Остерхоф от Холандия. Като организация с представителства по целия свят Гьоте-институт неизменно търси, открива и преоткрива нови начини за междукултурен диалог и обмен. Неслучайно стои зад идеята на Остерхоф от самото начало и подпомага реализацията й и досега, когато изложбата е вече факт.

Остерхоф кани 11 българо- и немскоговорящи автори да създадат нови творби за изложбата. Дава им пълна свобода и единствената му насока към тях е: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

В начинанието се включват утвърдени немскоговорящи художници, живеещи в Германия и Холандия. Среда тях са например фотографът Йоханес Шварц, Ута Айзенрайх, която работи на границата на философията, пърформанса и фотографията, както и Каспър Андреасен, който е известен със своите забележителни рисунки. Художничката, преподавателка и гост-лекторка в университети по цял свят Тине Мелцер пък не само ще представи свои работи в изложбата, но и ще изнесе лекция на тема „Полифония“, в която ще говори и за книгата художествено-лингвистичен експеримент и сама по себе си произведение на изкуството - „Taxidemy for Language - Animalism“.

От българска страна в изложбата се включват утвърдени имена като Рада Букова, Войн де Войн, Стела Василева, Светлана Мирчева, Боряна Петкова и Райчо Станев.

Експозицията ще се разпростре и извън галерията на Гьоте-институт. Тя ще обхване фоайетата, както и ново пространство, неизползвано досега за изкуство.

Изложбата ще се открие в петък, 6 октомври, от 18:30 в Гьоте-институт в присъствието на куратора и някои от художниците. На следващия ден, събота, 7 октомври, от 16:30 предстои лекцията на Тине Мелцер.

„Полифония“ е изложба с творби с лингвистичен характер.

Българо- и немскоговорящи художници създадоха специално за изложбата нови творби, които да следват концепцията на куратора Франс Остерхоф: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

Ето защо това ще бъде изложба, която ще можете и да се „прочете“. Посетителят може да мине покрай стените, както се разгръщат страниците на книга.
Използваните медии са различни и включват фотографски отпечатъци, филм, рисунка, плакат, обект, знаци, букви, инсталация и арт книга.
Някои творби се състоят от букви, думи или изречения, други имат сериен характер, който функционира като семиотична последователност. Някои работи са чисто визуални с ясно изразен лингвистичен аспект или разказват история.
Творбите на различните автори са разпръснати в пространството и самите те са в постоянен контакт. Нямат свое собствено пространство, а са навсякъде. Погледът на посетителя се плъзга отново и отново от едната творба към другата.  
Затова художниците не просто се обръщат към наблюдателя, но и един към друг без значение какъв е езикът. По този начин те създават своеобразен хор.

Франс Остерхоф

Идеята за изложбата възниква по време на лятната академия Know How Show How 2015, в която Франс Остерхоф е лектор. Тогава той се запознава с директора на Гьоте-институт Енцио Ветцел, който приветства идеята. Две години по-късно резултатът е вече тук.

  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48