art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Полифония: Езикът в изкуството и изкуството в езика

(07.10.2017-03.11.2017 )

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1Изложбата „Полифония“ представя 11 българо- и немскоговорящи съвременни художници, които работят с текст и чиито творби имат лингвистичен характер. „Полифония“ е по идея на куратора, артист, експериментатор с текста и преподавател Франс Остерхоф от Холандия.
 • 7 октомври – 3 ноември 2017 г.
 • Откриване: 6 октомври, 18:30
 • Полифония: Лекция на Тине Мелцер (Германия): 7 октомври, 16:30
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София
 • куратор: Франс Остерхоф
 • художници:
 • Ута Айзенрайх (Германия/Холандия)
 • Каспър Андреасен (Дания/Холандия/Германия)
 • Рада Букова (България/Франция)
 • Йоханес Шварц (Германия/Холандия)
 • Стела Василева (България)
 • Войн де Войн (България)
 • Зуска Макерт (Германия)
 • Тине Мелцер (Германия/Холандия)
 • Светлана Мирчева (България)
 • Боряна Петкова (България/Франция)
 • Райчо Станев (България)
Каква е връзката между текста и визуалните изкуства? Каквото е общото в начините им на функциониране и въздействие? Може ли една изложба да се разглежда по същия начин както четем и разгръщаме книга? Можем ли да търсим общ визуален език, въпреки че говорим различни езици?

Всички тези въпроси и много други стоят в основата на изложбата „Полифония“ на куратора, артист, страстен експериментатор с текста Франс Остерхоф от Холандия. Като организация с представителства по целия свят Гьоте-институт неизменно търси, открива и преоткрива нови начини за междукултурен диалог и обмен. Неслучайно стои зад идеята на Остерхоф от самото начало и подпомага реализацията й и досега, когато изложбата е вече факт.

Остерхоф кани 11 българо- и немскоговорящи автори да създадат нови творби за изложбата. Дава им пълна свобода и единствената му насока към тях е: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

В начинанието се включват утвърдени немскоговорящи художници, живеещи в Германия и Холандия. Среда тях са например фотографът Йоханес Шварц, Ута Айзенрайх, която работи на границата на философията, пърформанса и фотографията, както и Каспър Андреасен, който е известен със своите забележителни рисунки. Художничката, преподавателка и гост-лекторка в университети по цял свят Тине Мелцер пък не само ще представи свои работи в изложбата, но и ще изнесе лекция на тема „Полифония“, в която ще говори и за книгата художествено-лингвистичен експеримент и сама по себе си произведение на изкуството - „Taxidemy for Language - Animalism“.

От българска страна в изложбата се включват утвърдени имена като Рада Букова, Войн де Войн, Стела Василева, Светлана Мирчева, Боряна Петкова и Райчо Станев.

Експозицията ще се разпростре и извън галерията на Гьоте-институт. Тя ще обхване фоайетата, както и ново пространство, неизползвано досега за изкуство.

Изложбата ще се открие в петък, 6 октомври, от 18:30 в Гьоте-институт в присъствието на куратора и някои от художниците. На следващия ден, събота, 7 октомври, от 16:30 предстои лекцията на Тине Мелцер.

„Полифония“ е изложба с творби с лингвистичен характер.

Българо- и немскоговорящи художници създадоха специално за изложбата нови творби, които да следват концепцията на куратора Франс Остерхоф: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

Ето защо това ще бъде изложба, която ще можете и да се „прочете“. Посетителят може да мине покрай стените, както се разгръщат страниците на книга.
Използваните медии са различни и включват фотографски отпечатъци, филм, рисунка, плакат, обект, знаци, букви, инсталация и арт книга.
Някои творби се състоят от букви, думи или изречения, други имат сериен характер, който функционира като семиотична последователност. Някои работи са чисто визуални с ясно изразен лингвистичен аспект или разказват история.
Творбите на различните автори са разпръснати в пространството и самите те са в постоянен контакт. Нямат свое собствено пространство, а са навсякъде. Погледът на посетителя се плъзга отново и отново от едната творба към другата.  
Затова художниците не просто се обръщат към наблюдателя, но и един към друг без значение какъв е езикът. По този начин те създават своеобразен хор.

Франс Остерхоф

Идеята за изложбата възниква по време на лятната академия Know How Show How 2015, в която Франс Остерхоф е лектор. Тогава той се запознава с директора на Гьоте-институт Енцио Ветцел, който приветства идеята. Две години по-късно резултатът е вече тук.

  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48