art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Димитар Илийев - скулптура и рисунки

(03.07.2017-14.07.2017 )

галерия „Академия“

Откриване – 3 юли (понеделник), 18:00 часа
галерия „Академия“
Ул. „Шипка“ 1Димитар Илийев е художник, който живее и работи в Сърбия, в малкия граничен Димитровград, известен все още и като Цариброд. Поради ред исторически причини, културната съдба на много хора от този регион е свързана, както с бивша Югославия, така и с България. Илиев е роден през 1950 г. в Димитровград, завършва художествена гимназия в Ниш, а през 1977 г. се дипломира като скулптор в Художествената академия в София в класа на професор Димитър Даскалов.

Димитар Илийев е от десетилетия добре позната фигура и в нашия художествен живот. Не само поради студентските години в София, но най-вече поради факта, че той се оказва инициатор на творчески срещи между автори от две съседни страни, които в близкото минало са били разделени от непреодолими политически особености, довели до трайно взаимно непознаване на артистичния им живот. На първо място той е създател на международния пленер „Погановски манастир“, който включва неизменно и изявени български живописци. Днес, благодарение на този пленер, Димитровград притежава уникална живописна колекция, в която личат имена на известни художници от бивша Югославия, България, Русия, Германия и т.н.

Важен факт, е че Димитар Илийев е основен инициатор за създаването и на градската галерия в Димитровград, наречена "Методи (Мета) Петров“ на името на художник от Цариброд, който в миналото също е завършил софийската академия. Като директор на тази галерия Димитар Илийев е организирал около петстотин изложби, а през последните години на неговото ръководство, бяха положени сериозни усилия в посока на сближаване с българското изкуство, и то с подчертаното посредничество на НХА. Днес в Академията почти няма специалност, която да не е показала произведения на своите студенти в пространството на димитровградската галерия.

Поради всичко това е повече от логично Димитар Илийев да бъде показан в галерия „Академия“. Но не само защото е завършил в нашата Академия и куратор на стотици изложби и събития или е и член дружеството сръбските художници (УЛУС). Той е тук, защото е преди всичко интересен художник, който има тридесет самостоятелни изложби зад гърба си.
Илиев работи в областта на скулптурата, живописта и рисунката. В настоящата изложба показва малка пластика и рисунка. Работи, които се отличават с характерна личностна стилизация, и които говорят за едно достойно артистично присъствие.

проф. д. изк. Свилен Стефанов


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48