art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба и конференция по повод 100-годишнината от рождението на Васил Йончев

(24.10.2016-18.11.2016 )

галерия „Академия“


Научно-изследователската и творческа дейност
на проф. Васил Йончев и изданията „Шрифтът през вековете“,
„Книгата през вековете“, „Древен и съвременен български шрифт“, „Азбуката от Плиска, кирилицата и глаголицата“.

  • 24 октомври – 18 ноември 2016 г.
  • Откриване – 24 октомври (понеделник), 18:00 часа
  • Галерия Академия, ул. „Шипка“ 1


„Нашите български букви между миналото и бъдещето.
Първоучители, учители, ученици.“
Конференция

  • 25–26 октомври 2016 г.
  • Галерия Академия, ул. „Шипка“ 1
  • 10:00-17:00 часа


На 24 октомври от 18:00 ч. в галерия „Академия“ ще бъде открита изложба представяща научно-изследователската и творческа дейност на проф. Васил Йончев и изданията му „Шрифтът през вековете“, „Книгата през вековете“, „Древен и съвременен български шрифт“, „Азбуката от Плиска, кирилицата и глаголицата“.
Като част от експозицията можем да видим сюжет от работата на професора на терен с представяне на обектите, които е изследвал. Ще бъдат показани оригинали на възстановките на Йончев от обектите на изследване и последвалите анализи. Отделен панел в изложбата е свързан и с неговата биография.

На 25 и 26 октомври в галерия „Академия“ ще бъде проведена конференция на тема „Нашите български букви между миналото и бъдещето. Първоучители, учители, ученици“. Конференцията поставя въпроси, свързани с различни аспекти, отнасящи се до съвременната българска кирилска графична форма, нейната история, приложение, проблеми и перспективи в бъдеще.
В конференцията ще вземат участие проф. Владислав Паскалев, проф. Тодор Варджиев, проф. Кирил Гогов, инж. Васил Василев, Иван Русев, Красен Кръстев, доц. Д-р Илия Груев, Красимир Андреев, доц. д-р Кристина Борисова, Велина Мавродинова, доц. Пеньо Пенев, Кирил Златков, Лукас де Гроот.Събитията в галерия „Академия“ са част от проект на катедра „Книга и печатна графика“ към НХА за отбелязване на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев – учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа, творил в областта на изкуството на книгата и изкуството на шрифта, носител на международната награда „Гутенберг“ на кмета на град Лайпциг за постижения в изкуството на книгата.

Сто годишнината от рождението на проф. Йончев е повод да отбележим особено важното, значимо и незаменимо място, което големият интелектуалец, теоретик, преподавател и общественик заема в българската култура и силното влияние, което оказва и днес като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, формирал съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система.

В условията на засилващ се обществен и професионален интерес към съвременния български шрифт и все по-задълбочаващия се проблем за двойния стандарт в графичната форма на нашата писменост, честването по повод годишнината на проф. Йончев е възможност да бъдат представени постиженията на българската школа в шрифтовото изкуство, да бъде повдигнат отново въпроса за нейното бъдеще и да се предизвика обществен дебат за българската идентичност в национален и международен план, както и за ролята на образованието, държавната администрация и обществото в неговото решаване.

В тази връзка в галерия „Шипка 6“, СБХ, ет. 3 е представена „Българската художествена школа по шрифтово изкуство“ – изложба на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“, реализирани по време на учебния процес в НХА.
В изложбата участват: Борис Ангелушев, Васил Бараков, Стефан Кънчев, Александър Поплилов, Олга Йончева, Васил Йончев, Иван Кьосев, Милка Пейкова, Владислав Паскалев, Тодор Варджиев, Стефан Груев, Кирил Гогов, Георги Веселинов, Развигор Колев–Роро, Красимир Андреев, Цветан Илиев, Стефан Ковачев, Петър Перунов, Петър Тончев, Атанас Василев, Стоян Зарков, Тодор Попов, Станко Войков, Марин Подмолов, Живко Станкулов, Валери Александров, Васил Николов, Кирил Златков, Илия Груев, Васил Кателиев, Красен Кръстев, Кристина Борисова, Светлин Балездров, Ботьо Николчев, Тайп Депо, Радомир Тинков, Ани Петрова, Иван Гърбев, Тодор Георгиев, Николай Петрусенко, Кристина Костова, Кристина Симеонова.


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48