art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм

(07.06.2016 )

ул. „Раковски” 108


На 7 юни т.г. от 19.00 ч. в голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи (ул. „Раковски” 108, ет.2) румънската цигуларка Елена Ованеску-Първу и пианистът Ростислав Йовчев ще изпълнят „Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм” - пореден концерт от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД - 2016”.

В програмата ще звучат:
  • Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 454
  • Бетовен – Соната за цигулка и пиано оп. 12 №1
  • Шуберт – Сонатина ре  мажор D 384

Eлена Ованеску-Първу е родена в Яш, Румъния. Започва обучението си по цигулка в специализирания Лицей по изкуства в родния си град, след което завършва Консерваторията „Чиприан Порумбеску“ в Букурещ през 1976 г. в две направления - изпълнителски и педагогически отдел.
Започва своята педагогическа кариера като преподавател по цигулка в Лицея по изкуства в Крайова, а по-късно става университетски преподавател, преминавайки всички степени и звания. От 1991 г. е доцент в Университета по изкуства „Джордже Енеску“ в Яш.
Освен като цигулар, Елена Ованеску-Първу се изявява и като виолист.
Нейната богата творческа дейност включва изпълнителска активност като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис, обширна работа като преподавател в Румъния и Тунис и задълбочена научна и публицистична насоченост.
Нейни възпитаници от родната ѝ страна, както и в Тунис са лауреати на национални и международни конкурси в много европейски страни.
Елена Ованеску-Първу е член на авторитетни журита в Румъния и Италия (Неапол), член на редица международни културни асоциации и участник в научни конференции с интересни доклади по въпросите на културния обмен и цигулковата педагогика.

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ “Любомир Пипков” при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в Национална музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси в Италия и Испания.
Изнася солови и камерни концерти освен у нас, така и в много страни в Европа, Азия и Северна Африка. Реализира  аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия” от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български  и чуждестранни композитори.
Носител на Кристална лира в две категории - „ Изпълнителство“ и „Музикална критика“ за 2011 г. От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. - професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където е и завеждащ катедра “Пиано” към Теоретичния факултет.

Билети: в мрежата на Евентим и в деня на концерта пред входа на залата.
Цена: 6 лева.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48