art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944)

(24.09.2015-17.10.2015 )

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1


Откриване – 24 септември (четвъртък), 18:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 24 септември (четвъртък) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде представена изложбата Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944). Експозицията е част от изложбената програма на Музейната сбирка на Националната художествена академия, в рамките на която периодично се излагат творби от музейната колекция.

Изложбата е посветена на 120 годишнината от рождението на проф. Васил Захариев. Тя представя колекцията от графични учебни задачи, която постъпва като дарение от него като дългогодишен преподавател по графика и декоративно изкуство в периода 1922–1944 г. В музейната сбирка на Националната художествена академия тази колекция заема съществено място. Тя включва над 350 графични работи на негови студенти. Непоказвана досега в цялостния й вид, колекцията поставя въпроси от различно естество както за характера на учебните задачи в графичното ателие, така и за водещите тенденции и търсения в нашето изкуство през 20-те, 30-те и първата половина на 40-те години на миналия век. Сред представените студентски работи, са и тези на големите майстори Васил Бараков, Стоян Венев, Васил Стоилов, Илия Петров, Николай Ростовцев, Веселин Стайков, Карл Йорданов, Найден Петков, Георги Герасимов, Георги Богданов, Невена Тузсузова, Никола Тузсузов, Сидония Атанасова, Бронка Гюрова-Алшех, Борис Коцев, Цветана Костуркова, Васил Иванов и редица други.   

През 1922 г. Васил Захариев е поканен за учител ръководител по графически изкуства в Държавната художествена академия на мястото на своя учител по графика – чеха Йосиф Питер (1881-1925). През 20-те години Ателието по графика се посещава от редовните ученици от специалните курсове по живопис и по декоративно изкуство, които изучават графически изкуства през втората година на обучението. Демонстрирайки изумителен напредък през 20-те и 30-те години, Ателието по графически изкуства заема почетно място в процеса на модернизирането на българската графика. Превърнало се в един от притегателните центрове в Академията, то играе важна роля за студентите от различните отдели и е съществена част от историята на Националната художествена академия през първата половина на ХХ в.


Кой е Васил Захариев?


Едва ли можем да си представим художествения живот в междувоенния период у нас без личността на Васил Захариев. С таланта си на голям график, широка ерудиция и научни интереси той е една от изключителните фигури на своето поколение. Появил се в началото на 20-те години като художник – носител на нови възгледи и тенденции, през цялата си учебно-методическа практика Васил Захариев активно участва в живота на Академията. Като ръководител на Ателието по графика повече от две десетилетия той подготвя редица наши художници графици като Веселин Стайков, Сидония Атанасова, Люба Паликарева, Павел Вълков, Димитър Драганов и др. Неговата дисциплинираност и постоянство се проявяват и в още редица деятелности, свързани с Академията. Васил Захариев е автор на първия правилник на музея към Академията. Благодарение на неговото дарение днес във фонда на музея се съхранява ценна колекция от рисунки, копирки за иконопис, дело на самоковски зографи. В периода 1939–1943 г. със завидна преданост и ред той ръководи сложния административен апарат на Академията. Дейността му обаче не се ограничава сред стените й. Той е сред основателите на Съюза на художниците в България, член и председател на дружество „Родно изкуство“, член на Археологическия институт, Института за опазване на паметниците на културата и Съюза на научните работници в България и част от Художествения съвет на Националната художествена галерия.

Музейната сбирка на Националната художествена академия започва своята история още с основаването на Държавното рисувално училище през 1896 г. По своя брой и съдържание тя е една от най-значителните колекции на българско изкуство: близо 2000 живописни произведения, около 10 000 графики и рисунки, значителна сбирка от етнографски произведения, дърворезба, керамика и голям брой гипсови копия на антични и ренесансови творби.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Държавна агенция „Архиви“ и Исторически музей – Самоков.

Куратор: Милена Балчева, уредник „Музейна сбирка“ на НХА
Екип: Проф. д. изк. Свилен Стефанов, Милена Балчева, Иван Кюранов, Златка Ждракова, д-р Ралица Стефанова, Светлин Балездров.

В рамките на настоящата изложба ще бъде представено и четвъртото издание на Музейната колекция: „Колекция Графика. Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922-1944)“.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48