art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Националната художествена академия открива изложба в Русе

(04.06.2015-30.06.2015 )

Художествена галерия – Русе


Инициативата се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на Академията – Societe Generale Експресбанк

ВСИЧКО Е ДОБРЕ, КОГАТО ЗАПОЧВА ДОБРЕ
изложба на студенти и преподаватели от НХА
Куратор – проф. д. изк. Свилен Стефанов
04-30 юни 2015
  • Откриване – 4 юни 2015 от 18:00 часа
  • Художествена галерия – Русе
  • ул. „Борисова“ № 39

От 4 до 30 юни 2015 произведения на студенти и преподаватели от различни специалности на НХА ще бъдат изложени в Русенската художествена галерия. Куратор на изложбата е българският историк на изкуството, критик и художник проф. д. изк. Свилен Стефанов.

Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ в Художествената галерия – Русе включва произведения на студенти и преподаватели от специалностите на НХА: „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“.  Част от специалностите като „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики) присъстват в залите чрез видео презентация.
Това, което обединява тази многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства неизменно стои усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често подкрепено с многопластова концептуална интерпретация. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения, адекватни и актуални в днешния бързо променящ се свят.
Проф. д. изк. Свилен Стефанов, куратор на изложбата

Допълнителна информация за НХА
Националната художествена академия е сред най-старите висши образователни институции в България. Тя е открита под името Държавно рисувално училище през 1896 г.с указ на княз Фердинанд. През последните почти сто и двадесет години в делото по създаването и поддържането на авторитета на Академията се открояват имената на ред видни български художници и интелектуалци. И неслучайно днес Академията е нещо повече от образователна институция – тя е генератор на творчески проекти и е обърната не само към своите студенти, но и към цялата културна общественост. Нейните възможности се разгръщат от обучение в класически изобразителни умения до реализации чрез съвременни дигитални технологии. Показателно е, че НХА е организатор и домакин на Международно студентско биенале на рисунката и същевременно е дом на електронните форми на изкуство чрез също интернационалния Фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Съвременният облик на Академията се дължи на преподавателските дейности, изложбите от творби на бакалаври и магистри, собствените и гостуващите експозиции в галерия „Академия“, внушителният брой чуждестранни лектори, летните академии и практики, изложбите в чужбина и съвместните проекти с партниращи институции от целия свят. Не на последно място НХА присъства в културната политика на България чрез дейността на своя Музей, с издателската си дейност и с издаването на „Изкуство и критика“ – единственото у нас специализирано списание за актуална художествена проблематика.   

Допълнителна информация за Партньорска програма НХА - SGEB
Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ е част от партньорската програма между Националната художествена академия и SocieteGeneraleЕкспресбанк. Партньорството между двете институции осигури по-добри условия за дебюта на младите художници на национална и международна художествена сцена. Съвместно бяха създадени запомнящи се културни прояви в подкрепа на най-младото ни съвременно изкуство. През 2015 година съвместно се реализират:
Изложби на дипломираните бакалаври и дипломираните магистри на НХА; Творческа специализация за магистри, докторанти и преподаватели в ателиетата на НХА в Сите Интернасионал Дез ар, Париж;
Лятна академия, творческа резиденция в „Дом Витгенщайн“, Виена,
Международна лятна академия и скулптурен симпозиум в Творческата база на НХА, гр. Ахтопол.
Изложба на студенти и преподаватели в Русе и Велико Търново.
Фестивал за дигитално изкуство, ДА Фест 2015 – пето издание
.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48