art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1




„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“




ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.




Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора




« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба "Пролет и мистерии" в галерия "Икар"

(23.03.2015-24.04.2015 )

галерия „Икар“



„ПРОЛЕТ И МИСТЕРИИ“
в Галерия „Икар“

„Пойдоха до злата яболшница:
 дете сака три яболка да скине…“

една народна песен  -  Братя Миладинови
            
Нина Златева е познат художник. Свързваме творчеството и с авторите, принадлежащи към митопоетичния свят от византийския културен кръг. Сюжетните разкази при нея по особен начин допълват класическото излъчване и четимост на уж традиционните жанрови стандарти. Не бихме могли да открием този свят чрез цитати или директни препратки от ортодоксалната иконография.

Въпреки, че е част от постмодерната визия на съвремието си в много отношения, Нина Златева успява да запази традиционно българското присъствие и усещане за битие. През всичките години, в които е показвала творчеството си, тя е потвърждавала ясните си естетически позиции. Силна и четима в колорита, експресивна, забележима и доминираща в галерийното пространство, всеки път Златева успява в платната си да се наложи с искрящия, сложен, интелигентно поднесен цветови баланс. Звучната палитра понякога е с остри цветни съпоставки, но и в същото това време е с цялостно сглобен, мек, топъл, сложен колорит. Експресивната мазка не рядко е укротявана от традиционната, класическата маслена техника в солидно композираното цветово пространство. Рисунъкът и търси знаковата простота и спонтанността на детския нешколуван ръкопис за да обогати с истинност съжденията, които тя поднася. Като че всичко се постига лесно и ала прима. Ефирни, разказващи, многоизмерни са казаните с опитност послания. Подредените цветни кодове и визуални текстове препращат зрителя към приказен свят в други времеви измерения в оцелял след титанични трансформации нов мит. Първообразите изглежда са изчезнали. Епоса – „narrative“ подсъзнато е повлиян от позната незаглъхнала ритуалност и сюжет, състоял се преди имплозията от контакта със света и. Като че изпят наведнъж той ни доближава до божествения небесен свят, до утвърждаване на космическия ред.

Счита се, че Тракийската Нова година започва от пролетното равноденствие. Двадесет и пети март е първият ден от новата година в Тракия. Представянето на художника Нина Златева пред публиката на галерия „Икар“ е от 23.03.15г до 24.04.15г,всеки раб.ден от 10,30 ч до 19,00 ч; събота от 10,00ч до 14,00 ч.www.ikarart.eu




  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48