art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Художникът-хералдик Христо Танев открива изложба

(06.11.2014 )

Руския културно-информационен центърХудожникът-хералдик Христо Танев открива изложба с цикъл картини под надслов: „Мъдрост, символи и светлина от древността“

Днес, 6 ноември 2014, от 18 часа в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34 се открива живописната изложба на художника-хералдик Христо Танев с цикъл картини под надслов: „Мъдрост, символи и светлина от древността“.
Христо Танев е автор на гербове на няколко български градa. Освен като хералдик е признат  като художник, монументалист, галерист, изследовател, урбанист, публицист, писател, философ, духовен водач и езотерик.
При откриването на експозицията ще бъде извършен ранно-християнския ритуал на посвещението, чрез освещението на хляба, водата и виното. „Чрез тази преоткрита духовна практика нашите предци са получавали съзидателно боговдъхновение, любов и мъдрост, eто защо избрах да предам това усещане на посетителите на откриването на изложбата“ , споделя творецът.

Цикълът „Мъдрост, символи и светлина от древността“ се състои от  25 картини. В тях творецът е предал усещането за единство на пространство и символи, възродени от древността.
Представят се за първи път пред публика и желанието на художника е да провокират съзерцание и медидативни усещания у посетителите на изложбата.  Една от картините вече е продадена.

Към експозицията ще бъде представен модел на единно държавно устройство, вложен в древния български боярски шах с 72 черно-бели полета и 36 шахматни фигури, в който е отразенa равнопоставеността на йерархиите в духовния и материалния свят.
Изложбата е достъпна до 26 ноември. Входът е свободен.

Бележки до редакторите
За Христо Танев

Роден е на 21 септември 1943 година в град Стара Загора. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” – специалност “Стенопис” при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Има реализирани над тридесет монументални проекта с класически и съвременни техники. В областта на пространственото оформление авторът има осъществена поредица от интериорни и екстериорни задачи, както и реализации, свързани с графичния дизайн и рекламата. Негово дело са гербовете на Стара Загора, Димитровград, Чирпан, Гълъбово и на селата Кърнаре и Сенник. Има утвърдени над 500 запазени знака на фирми, организации и нови производства. Излага свои картини в самостоятелни изложби и в чужбина (Берлин – 2006 г., Брюксел – 2008 г.), а в общи представителни изложби и в Москва, Улан Батор, Берлин, Осло, Букурещ, Самара, Катовице, Легнице и др. Негови картини са част от колекциите на Пушкивновския музей в Москва - "Государственного музея А.С. Пушкина", Берлинската държавна гарелия, Монголска държавна галерия, в САЩ, Англия и в почти всички страни в Европа, в частни колекции и 32 държавни галерии.

Организатори на изложбата: РУСКИ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, Г.С. „ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ И ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ“, гр. Стара Загора, Г.С. „БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЪБОР“, гр. София, Клуб „НИКОЛАЙ РЬОРИХ“, гр. София, Галерия за изящни и приложни изкуства „АЛБА – АВИТОХОЛ“, гр. Стара Загора  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48