art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Иво Димчев открива първата си самостоятелна изложба в София

(27.09.2014-27.11.2014 )

бул. Сливница 178


Международно признатия хореограф и пърформър  Иво Димчев открива първата си самостоятелна изложба в София

Иво Димчев – човекът, който често и безкомпромисно обръща правилата в съвременния танц и театър се залавя с нова мисия, а именно самостоятелна изложба.
С тези, които все още не знаят кой е Иво Димчев, ще трябва да поговорим поотделно, но за всички останали, докоснати от неговите спектакли, които не веднъж са показвани из престижните сцени на Европа и Америка, известяваме, че  ще бъде открита неговата първа самостоятелна изложба в София.

Изложбата включва предимно картини, скулптури и фотография. С нея се открива и първия МОЗЕЙ, или както още Иво Димчев го нарича – голяма стая за неща с ускорена важност.  
МОЗЕЙ се намира в София, на бул. Сливница 178, а точните дата и час за откриването  на изложбата са 27 септември от 19 часа. Изложбата ще бъде отворена до 27 ноември.

Въпреки изключително активното си присъствие из големите Европейски театри и фестивали през последните години, Димчев все пак успява да реализира няколко солови изложби представяни във Франция, Белгия, Австрия и Великобритания.

През 2010 е поканен за солова изложба на свои картини в “Artpotek gallery”, Брюксел, с куратор Игнасио Галилея. Същата година прави още по-голяма изложба с картини и скулптури във „Vittgenstein house”, Виена. През 2012 има трета самостоятелна изложба във „Volksroom gallery”, Брюксел. Отново 2012 участва в групова изложба в триеналето за съвременно изкуство „SuperBodies”, в Хаселт, Белгия. Куратор на изложбата е известния белгийски архитект и културолог Питър Тьонк. През 2013 Димчев участва в груповата изложба Concerto pour oeuvres, в Париж, с куратор Павлина Кръстева.
Тази година е участвал с две свои фотографии в групова изложба по време на “Sofia Queer Forum”. Двете работи веднага биват откупени за постоянната колекция от съвременно изкуство  на Софийска градска галерия.  Други картини, скулптури и фотографии на Димчев са в притежание на колекционери и галерии в Германия, Белгия и Австрия.

Мария Василева, главен куратор на Софийска градска художествена галерия пише за изложбата:

“Хаос, секс, разнополовост, противоречие, камуфлаж, мимикрия, позлата, съмнение, насилие, драма и страдание – всички тези думи са подходящи определения за това, което Иво Димчев прави. Неговият рай не е за завиждане. Но поне е постигнат.”
Във Виена Димчев е представен от престижната галерия „Концетт”, където фотографиите му са представени наред с работи на Йозеф Бойс, Франц Вест, Отто Мюел и други.
За работите които ще видим в софийската изложба Иво Димчев казва:
“ Много от нещата са родени от постоянната и егоцентрична нужда за пресъздаване на един превъзбуден, полово неопределен и нестабилен аз.  Докато в живите пърформанси тази възбуда се излива и загубва в телата и паметта на публиката, рамките на визуалния формат ми дават възможност за празнуване, кадриране и запазване на тази трагична свобода. В някои работи известна доза съзнание претендира за себе си, а в други почти ме няма, изгубен съм в някакъв нелеп, безсъзнателен и прекомерно личен рай. В живите спектакли тялото ми е основния преносител на личното, което го прави негов затвор, докато в работата ми с други материали личното се изражда от плътта ми в предмета. Освобождава се от биологичната ми телесност и започва да пърформира себе си, чрез предмета. Актът на пренасянето на личното от моята телесност в този на предмета е акт любовен, но и акт на насилие, като всеки един акт на размножаване или израждане.

В изложбата са включени също откраднати моменти от мои репетиции и пърформанси. Някои от видеата и фотографиите представят работата ми с австрийския визуален артист и приятел Франц Вест – носител на Златен лъв за цялостно творчество от биеналето във Венеция, чиито скулптури имах ексклузивното право да ползвам в два свои пърформанса: I-on  през 2011 и X-on през 2012.

Желанието ми в тази изложба е да събера на едно място възможно по-голяма част от една продължителна и плодовита обърканост, за да се видя по-добре, може би да се разбера по-добре, може би да си помогна…ако въобще има някой там. “
МОЗЕЙ е второто независимо пространство създадено от Димчев. През 2009 той отваря своя „Волксрум” в Брюксел, който все още е една от най-популярните независими в Европейската столица, където съвременни артисти от цяла Европа имат възможност да представят свои пърформанси.  
Проектът МОЗЕЙ, според  Димчев, ще бъде фокусиран повече в областта на съвременните визуални изкуства и музика.
Иво Димчев /1976/ е хореограф и пърформър с широко международно признание. Неговите авангардни спектакли се представят на международни фестивали из цяла Европа, САЩ и Южна Америка. Носител е на много награди за танц и театър. През последните години Димчев успява да се наложи и като самобитен визуален артист.   
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48