art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Галерия "Сезони" представя ЖИВОТНИ

(06.03.2014-18.03.2014 )

Галерия "Сезони"


ТРИМА ХУДОЖНИЦИ ВДЪХНОВЕНИ ДА РИСУВАТ ЖИВОТНИ В СТОЛИЧНАТА ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”

живопис, графика, рисунки и видео

Мария Джакович, Пенка Минчева, Димитър Грозданов

6 - 18 март 2014
откриване 6 /четвъртък/, март, от 18.00 ч.

Галерия „Сезони” е подготвила интересна изненада за свойте почитатели.

Изложбата „Животни” събира трима художници, които неведнъж са работили заедно.

Мария Джакович, родена 1973 г., живее в Белград и участва в редица прояви в Сърбия, Хърватска, България и др. Тя работи последователно в живописта и рисунката и търсенията й варират от метафората до монументализиране на реалността.

Пенка Минчева, родена 1979 г., е художник с разнообразни интереси от рисунка и живопис до инсталации и видео. Участията й в редица изложби от Италия до Бразилия, Румъния и Швеция и др. предизвикват интерес с провокацията на новите форми, които са в центъра на нейните интереси.

Димитър Грозданов
, роден през 1951 г., е автор, достатъчно известен у нас както с експерименталните си прояви, така и с редица манифестации, които обединяват усилията на художници от различни поколения и националности.

В случая изложбата е специфично насочена към образите на животни, които неведнъж авторите са интерпретирали. Става дума за кучета, коне, котки, кози, тюлени и т.н. Тази малко необичайна селекция идва, за да покаже не само света, който толкова много ценим и обичаме, но и да насочи към аналогии между животинския и човешкия свят. Може да се каже, че тук се разкриват и аналогии с историята на изкуството, с хилядолетните опити на артистите да интерпретират свят, който се развива в своя логика и има собствено очарование, а и проекции върху днешната социална реалност. Авторите подхождат с толеранс и внимание към истинския образ на животинския свят, като в крайна сметка се стараят да обхванат широк спектър от неговата психология. В един случай изображенията се отмерват чрез актуални символи, в друг случай те се монументализират и така преминават в символност, а често и непосредствената реалистична рисунка показва началото на всички търсения на авторите.
   
Изложбата се състои от рисунки, живопис, видео и някои актуални трансформации на света, който ни заобикаля. Прието е да определяме този свят с най-различни сантиментални епитети, като основните намерения на артистите в случая е този сантимент и специалната чувственост на обекта да доведе до ясни формулировки. Авторите се разграничават по своя стил и в подходите си и именно това се явява основна конструкция на изложбата. Всъщност нюансите в нея започват от автобиографичност, стигат до обобщение, а понякога до еротични илюзии. Всичко това е показано с такт и желание да се активизира контактът с най-широка публика – от традиционно предразположените зрители до онези, за които експериментът е най-същностната част на съвременното изкуство.

Очакваме Ви.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48