art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба живопис на Тома Върбанов

(03.12.2013-18.12.2013 )

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

ТОМА ВЪРБАНОВ 70 ГОДИНИ

ЖИВОПИС
3 – 18 декември 2013

На 3 декември /вторник/ 2013 г. oт 18:00 ч. в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 се открива уникално арт-събитие – известният български художник проф. Тома Върбанов представя непоказвани живописни творби, създадени през последните 20 години. Събитието е по повод 70-тата годишнина на художника.
Изложбата ще открие проф. д.изк. Чавдар Попов, а музикалното изпълнение е на джаз изпълнителите Димитър Льолев и Никола Горялов.
Каталогът на изложбата е по проект на проф. Божидар Йонов.

Изложбата реабилитира автономната стойност на живописната картина, носеща разнопосочни психологически и социални внушения, актуални и съвременни като въздействие и професионално майсторство.
След завършване на  Нациналната художествена академия, специалност „ Стенопис“, през 1969 - 1970 г. проф. Тома Върбанов специализира живопис в Академия „Гран  Шомиер“ - Париж, Франция при проф. Ив Брайер – председател на Есенния Салон в Париж.
Повече от четири десетилетия авторът се изявява в широка творческа територия – всички  жанрове на живописта и стенните изкуства.
Проф. Тома Върбанов е носител на най-престижните национални награди за живопис и на десетки други български и международни награди за живопис.

„Проф. Тома Върбанов отдавна е заел достойно и специфично, можем да кажем - уникално  място в панорамата на съвременните пластични изкуства в България.
По своя пластичен мироглед, по своите тематични, сюжетни, жанрови и стилови предпочитания, Тома Върбанов се е утвърдил като автор с категорично заявени позиции, с избистрен формален език, с установени иконографски характеристики. Той принадлежи към онзи тип художници, които недвусмислено заявяват своята естетическа и художествена  привързаност, своите „за“ и „против“ в изкуството.
Един от белезите на творческата зрялост, която Тома Върбанов демонстрира е редуцирането. Той е осъзнал, че силата на образното въздействие не е в прибавянето, в натрупването, в многословието и в претоварването, а точно обратното – в лишаването, в изчистването, в отказа. Или, както гласи известният принцип – less is more, по-малкото е повече.
В неговата живопис имаме усещането за някакво незримо присъствие – било в емоционален, било в интелектуален план. Изобразяването на духовното, на психологическото – при всичките условности и при глобалния характер на тези понятия – при Тома Върбанов приема формата на съвсем конкретни стилови, композиционни и пластически решения.“
Проф. д. изк. Чавдар Попов
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48