art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Лиляна Дичева
"Съчувствие към човека"
21 непоказвани картини


(29.10.2013-12.11.2013 )

Галерия "СЕЗОНИ"


Галерия "СЕЗОНИ" представя Лиляна Дичева

"Съчувствие към човека"
21 непоказвани картини

29 октомври – 12 ноември 2013 г.
откриване: 29 /вторник/, октомври от 18.00ч.

Художникът Лиляна Дичева  избра да отпразнува своя 85 годишен юбилей с изложба живопис в галерия ”Сезони”.

„Европейците не чувстват, че живеят, ако не са заети с голямо дело, което да ги обединява...”
Ортега-И-Гасет

Сезоните в нашия живот са и съдба, и човешки избор. Художникът Лиляна Дичева  избра да отпразнува своя 85 годишен юбилей с изложба живопис в галерия ”Сезони”.

Лиляна Дичева ще покаже 21 нови картини, вдъхновени от Човека в национален и общочовешки план. Нейният интерес към хората и тяхната съдба съпътства цялостното ѝ творчество. През целия си живот тя рисува хората – известни, големи личности от света на изкуството  и културата, изобразява исторически личности, както и най-обикновени лица на фона на големи исторически, природни и човешки събития. Лиляна Дичева е истински духовен аристократ в нашата култура,  повлияна от историческото  и писателско наследство на своя съпруг – големия български писател Стефан Дичев. Наричат Лиляна – Дон Кихот с четка в ръка като типичен нейн житейски жест. Тя обича хората, като художник и като обществено силно ангажиран творец, който се вълнува от всички събития у нас и по света, чете  на няколко езика и следи постоянно актуалните новини, вълнува се от всичко в този страдащ и бошуващ от природни бедствия и човешки драми свят.
Ярък колорит, сложни композиции, силни фигури, познати лица и изстрадан драматизъм характеризират картините ѝ, наситени с искреност, виталност и послания към нас, живите хора. Лиляна извиква в нашите сетива вик за помощ – SOS за Човека, който днес е на заден план в изкуството. Тя отразява, а не разкрасява живота ни. От тук произтича дълбокия ѝ хуманизъм и донкихотовския ѝ поглед към света. Големите художници и композитори ги рисува като страдалци. Така е озаглавила и една от най- новите си работи - „Художници страдалци”. В едно от своите платна, художничката събира Верди и Вагнер в общо композиционно решение. Картината ще е в центъра на изложбата като символ в годината, в която честваме именитите композитори.

Лиляна Дичева е автор с млад дух, с дълбока мъдрост, с космически поглед към звездите и бъдещето, с проникновено съчувствие към човека и неговите болки, с разбиране и изтънчен вкус в изкуството и със завладяваща и силно авторска неподражаема култура на живописване. Художничката в истинския смисъл на думата живописва живота и хората в тяхната същност.

Изложбата се открива на 29 октомври и в нея ще намерят място и някои от емблематичните ѝ портрети и автопортрети.
                                                                                                                       
Райна Йотова
куратор
            

Лиляна Дичева
е родена на 25 Октомври 1928 година, в село край Велико Търново.
През 1946г. постъпва в Художествената Академия в София при проф.Никола Ганушев, после учи при проф. Дечко Узунов. Завършва с отличие през 1952г. и веднага е приета, само със дипломната си работа, в СБХ. Работи портрети, фигурални композиции в стила на соц реализма, кавалетна графика и илюстрации на книги.
Изложби е правила в София – 1969, 1980, 1990, 1995, 1997, 1998, 2007-2008 ; в Добрич, Козлодуй, Будапеща и Виена. Нейни творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Софийска Градска Художествена Галерия, на галериите в Русе, Бургас, Ловеч, В.Търново, Кърджали, Казанлък, Котел, Козлодуй, Варна, Раднево, Берковица, както и на много частни лица тук и в чужбина.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48