art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на МОХАМЕД КАДДА

(16.07.2013-31.07.2013 )

галерия "Академия" ул. Шипка №1Под патронажа на Министъра на културата на Алжир г-жа Хилида Туми, Министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович и на Н. Пр. Посланика на Алжир в България г-н Ахмед Буташ
 
Изложба на МОХАМЕД КАДДА  (1930–1991)

Посветена на 50 години от независимостта на Алжир

Откриване 16 юли 2013, 18:30 часа

Творчеството на Мохамед Кадда е потопено във вековните национални традиции на арабската духовност и на арабската култура и заедно с това е открито към модерното изкуство и е оплодено от него; то ни се разкрива ту сурово, ту нежно; ту фигуративно, ту абстрактно; ту драматично, ту лирично. И това не е някаква случайна или неясна еклектика – тъкмо напротив. Изобразителните опуси на един от най-известните алжирски художници свидетелстват за органичното единство и за постигнатата цялостност на пластичния мироглед на автора. Това творчество представлява своеобразна сплав от житейски опит, от акумулирани познания, от автентичен природен талант и е плод на едно невероятно преплитане на индивидуална и родова, национална съдба.
Удивява широтата на неговия тематичен и формален диапазон – от митологията и религията до политическата история и съвременността; от маслената картина и кавалетната графика до плаката, акварела и рисунката.
От националните традиции Мохамед Кадда усвоява уроците на калиграфията, усещането, преживяването и изявата на вътрешната, скритата енергия на мотива, вкуса към ритмиката, към артистизма и импровизационната сила на жеста. От модерното изкуство – автономността на естетическото и художественото послание, сугестивната сила на цвета, експресията на самостойната пластическа форма.
Кадда е художник, за когото сякаш няма тайни или срити, недостъпни области, отвъд които или през които да не се вгледа неговото зорко и жадно за познания око. Той е в състояние да надникне в най-потайните кътчета на вътрешното „Аз“ и същевременно да изрази социалните тежнения на времето, да се любува на красотите на пейзажа и на натюрморта или на изяществото на женското тяло и заедно с това да откликне на императивите на времето, да „забрави“ себе си в името на социалната справедливост и на важната дума, която художникът със средствата, с които разполага, може да изкаже в подкрепа на свободата и на духовното възраждане на своя народ.

професор доктор на изкуствознанието Чавдар Попов

Биографични данни

1930 – Роден на 14 март в Мостаганем, Алжир.
1936 – Учи в начално училище в родния си град. Кратко прекъсване през 1940 г. заради напускане на семейството поради глад.
1944 – Въведен от своя учител в печатарския и оформителския занаят. Печатарят го изпраща на курс по рисуване.
1947 – Първи опити като самоук в областта на рисунката и на живописта. Първи поетични опити.
1953-1962 – Пристига в Париж с намерение да се посвети по-сериозно на живописта. Типограф и оформител в редица печатници. През отпуските се занимава интензивно с живопис. Посещава редица музеи и галерии. Посещава и вечерните курсове на Академия Шомиер. Свързва се с журналиста Мустафа Каид, с комедийния актьор Мустафа Катеб и с романиста Катеб Ясин. Пледира се за независимостта на Алжир.
1963 – Завръща се в Алжир. Установява се в Блида, след това в столицата Алжир.
1964 – Член-основател на Националния съюз на пластичните изкуства.
1972 – Изоставя печатарството и се посвещава изцяло на изобразителното изкуство.
1979 – Съветник на министъра на културата по въпросите на графичните изкуства.
1989 – Участва в учредяването на алжирска секция за правата на човека.
1990 – Член на Националния съвет за култура.
1991 – Операция от рак в Париж. Връща се в Алжир, където умира на 4 май същата година.
Още от 1957 г. Мохамед Кадда участва със свои творби в различни салони на изкуството в Париж. От 1961 г. организира и 45 самостоятелни и 38 колективни изложби в Париж и в редица други френски градове, както и в столиците на редица страни – Берлин, Брюксел, Хавана, Москва, Багдад, Ню Йорк, Токио, Варшава, Лондон и други.
След смъртта му са организирани 9 самостоятелни и 15 колективни изложби с негово участие в Алжир и в други страни, както и многобройни колоквиуми и конференции, посветени на творчеството му.
Неговият талант намира изява и в редица други области:
- създава 19 афиша за различни културни събития, в това число и за Седмицата за българското кино в Алжир през 1974 г.,
- създава 5 големи стенни пана
- извайва скулптурна група за паметник на жертвите на Революцията в гр. M'сила
- илюстрира книги, пише статии и есета по въпросите на изкуството и на общественото устройство в редица алжирски и чуждестранни вестници и списания.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48