art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ТАНЦ И ДРЕВНИ ПАМЕТНИЦИ Фотографии на НЕЛИ

(19.03.2013-30.03.2013 )

галерия „Академия“


ПОСОЛСТВОТО НА ГЪРЦИЯ В СОФИЯ МУЗЕЙ „БЕНАКИ“, АТИНА представят изложбата

„Шестдесетте експоната, които обхваща настоящата изложба са избрани от богатия архив на Нели, който от 1985 година се съхранява във Фотографския архив на музея „Бенаки“. С огромна радост откликнахме на поканата на Посолството на Гърция в София за съвместно организиране на настоящата изложба. Творчеството на Нели, което представлява ценна част от гръцката култура, има възможността за пореден път да пътува извън границите на страната и да предизвика възхищението на посетителите.“
Георгиа Имсириду /Фотографски архив, Музей „Бенаки“/

НЕЛИ, със светското име Ели Суюлдзоглу – Серайдари (1899-1998) е сред най-добрите фотографи в Гърция през 20-те и 30-те години на двадесети век.

Родена е в Айдън, Мала Азия и е завършила фотография в Дрезден, Германия при изтъкнатите преподаватели Уго Ерфурт и Франц Фидлер. Дипломира се с отличие през 1923 г. През 1924 г. се установява в Атина, където открива собствено фотографско студио на улица „Ерму“. Първоначално се занимава с портретна фотография и заснемане на класическите паметници в Атина. От 1927 г. започва да фотографира древни паметници в цяла Гърция в рамките на официалното й сътрудничество с Министерството на туризма. „Снимах ги за да ги има. Никой не ме е задължавал да ги снимам. Направих го със собствена цел. Хареса ми да ги гледам и снимах онези, които ми харесваха повече“. Тази нейна изповед през 1996 г. пред нейния сътрудник от фотографския архив госпожа Ирини Будури показва любовта и чистотата, с които е извършила това начинание. Образите, които заснема се смятат за авангардни както за възрастта й, така и за начина, по който е избрала да композира кадъра.

През 1927 г., решавайки да обедини двете си най-любими теми, поема инициативата да покани и фотографира танцьорката Мона Пайва, първоначално в студиото си, а след това и на свещената скала на Акропола. Две години по-късно, през 1929 г., запознавайки се с нейните картини, унгарската танцьорка Николска при посещението си в Атина иска от Нели да я заснеме на Партенона. В същия дух, където историческото минало съжителства с настоящето, през 1927 г. проследява възраждането на делфийските празници. През 1930 г. Ева и Ангелос Сикелианос й възлагат изключителните права да снима Вторите делфийски празници.

През 1939 г. заминава за Ню Йорк, за да украси с нейни фотографии гръцкия щанд на Международното изложение, като остава в Америка поради избухването на Втората световна война. Първоначално тя се занимава с представяне на изложби на нейни фотографски творби на тема гръцки древни паметници. По-късно, след като установява връзки с гръцката общност в Ню Йорк и с нюйоркската общественост, се ориентира към рекламната и цветна фотография. Тя живее в Ню Йорк до 1965 г., когато се завръща в Гърция и преустановява професионалната си дейност. През 1985 г. дарява творбите си на фотографския архив на Музея „Бенаки“. Оттогава нейните фотографии се представят на изложби в Гърция и в чужбина, като се включват във фотографски издания.

Изложбата ще бъде открита на 19 март 2013 г. от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА.
Приветствие ще прочете Посланика на Гърция в София, Н. Пр. г-н Трасивулос Стаматопулос.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48