art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ДИХАНИЕ - Изложба на Джон Демос

(21.11.2019)

Галерия Синтезис и Фотосинтезис арт център
НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ПОЧИТА КОКО АЗАРЯН С ИЗЛОЖБА

(16.11.2019)

оайето на Първи балкон на Народния театър
Изложба плакати, отразяващи събития от програмата на Полския институт в София в периода от 2009 дo 2019 г.

(14.11.2019)

Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Севда Садихбековa и Айтен Рзакулиева

(11.03.2013-16.03.2013 )

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1Националната художествена академия и  Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан  имат удоволствието да Ви поканят на изложба на Севда Садихбековa и Айтен Рзакулиева - живопис и графика

11-16 март 2013 г. 

Откриване – 11 март (понеделник), 18:00 часа

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 11 март от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита за първи път в Балгария изложба на двама преподаватели от Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан – доц. Севда Садихбековa - декан на Художествения факултет на Университета и доц. Айтен Рзакулиева, ръководител катедра „Живопис“. Двете художнички ще представят около 20 произведения в областта на живописта и графиката.

Изложбата е част от програмата за сътрудничество между Национална художествена академия и Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан за обмен на опит, изследователски постижения, съвместни конференции, симпозиуми, публикации, както и студентски проекти и изложби.

Севда Садихбекова

Декан на Факултета по изкуствата на Държавния Университет по Култура и Изкуство на Азербайджан

Учи в Държавния арт колеж на името на А. Амзизадех, Баку. През 1994 г завършва с отличие „Живопис“ към Държавния университет за култура и изкуство на Азербайджан.

Участвала е в местни и международни изложби.
Севда Садихбекова е организирала три художествени ателиета.
От 2005 г е член на Съюза на Азербайджанските художници. През 2008 г участва в международната художествена изложба Корея-Турция-България-Египет-Азербайджан, която се провежда в Габала. От 2010 г Севда Садихбекова е доктор по философия.

Севда Садихбекова получава научното звание доцент през 2011 г. Нейни творби се съхраняват в Турция, Москва, Киев, Полша, Испания, Израел, и в частни колекции в други страни и градове.

Доц. Айтен Рзакулиева

Ръководител на катедра „Живопис“ към Държавен Университет за Култура и Изкуство на Азербайджан

През 1986 – завършва Арт Колеж на името на А.Амзизадех, Баку, Азербайджан

1992 - Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан 

През 1995 завършва специализирани курсове по приложно изкуство, организирани от Еврейски културен център, Москва, Русия

От 1995 г е преподавател в Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан

Над 25 основни изложби в Азербейджан, Русия, Обединени арабски емирства, Франция, Финландия, Турция, Грузия и др.

Член е на Съюза на Азербайджанските художници, Баку, Азербайджан и Баку Арт Център,

Нейни произведения са в частни колекции в Турция, Финландия, Франция, Германия, Русия, САЩ, Обединени арабски емирства
През 1996 г. Айтен Рзакулиева е един от авторите на програмата, посветена на проблеми на изкуството на телевизионния канал AzTV 1, Баку, Азербайджан

Университетът за култура и изкуство на Азербайджан (УКИА) е създаден в началото на 20те години на ХХ век. В основата е създаването на театрално училище, което по-късно се превръща в център за образование по изкуствата. През 1954 г. на Университета е дадено името на известния актьор, преподавател и общественик М. А. Алиев, а от 2 април 1968 г. се преобразува в „Държавен институт по изкуствата на Азербайджан на името на М. А. Алиев“.

През април 1981 г.се въвеждат специалностите живопис, графика и скулптура. Трябва да се отбележи, че преди това подобни специалности в Азербайджан не съществуват. УКИА става люлка за изящните изкуства, като живопис, графика, скулптура, както и реклама, дизайн, арт стъкло, текстил и много други. През 1991 г. Държавният институт по изкуствата на Азербайджан получава нов академичен статут и се превръща в Държавен университет за култура и изкуство на Азербайджан.

Понастоящем УКИА е един от най-големите университети в страната, предлага 37 специалности и в него се обучават 2865 студенти (2008). Подписани са редица договори и споразумения с университети по целия свят, които включват разширяване на творческите и образователни връзки, обмяна на опит, международни конференции, симпозиуми и срещи. Университетът членува в Лигата на европейските университети по изкуствата, която обединява 372 потребителя - институции за висше образование в областта на културата и изкуството. УКИА участва в Темпус TACIS и ЮНЕСКО ASZHSCHBER.

Преподавателите и студентите на Университета са участвали и продължават да участват в редица конференции, концерти, художествени конкурси, симпозиуми, като разнасят славата и популярността на родината си. Студентите многократно са печелили художествени конкурси и са участвали в различни арт събития и състезания   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48