art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”

(19.11.2012-07.12.2012 )

Полски институт София


в деня на 70-та годишнина от смъртта на Бруно Шулц

При откриването на изложбата ще бъде изложено специално докараното копие на единствената маслена картина на писателя

"Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка”, 1920.

Aктьорът Богдан Глишев ще прочете откъси от неговите разкази

Изложбата, включваща 27 табла, разказва за живота и творчеството на Бруно Шулц, представя откъси от най-известните му творби – „Канелените магазини” и „Санаториум „Клепсидра” , цитати от кореспонденцията му с най-изтъкнатите личности в полската култура, в т.ч. Витолд Гомбрович, Ст.И.Виткевич-Виткаци, снимки от родния му Дрохобич и репродукции на рисунките му.   

Бруно Шулц (1892-1942) – полски писател, художник, автор на рисунки, график, роден в семейството на полонизирани евреи. Целият му живот преминава в Дрохобич, малко градче (тогава полско, днес украинско) недалеч от Лвов. Загива трагично на 19 ноември 1942 г.

Запазеното литературно наследство на Бруно Шулц е много оригинално, а ценители на неговата проза са били Бохумил Храбал, Данило Киш, Милан Кундера, Джон Ъпдайк, Филип Рот, Дж. М. Кутси.

Отделна форма на изказ са рисунките на Шулц. С помощта на рядко използвана графична техника cliché verre  той подготвя серия гравюри.  Разработва цикъл рисунки, илюстриращи първото издание на "Фердидурке" на Витолд Гомбрович и към своите разкази от сборника Санаториум „Клепсидра”

„Среща” – първата маслена композиция на писателя, е открита едва през 1992 г. Картината е позната със заглавие, дадено й по време на експертизата, авторът много рядко е озаглавявал своите работи. Teмата е една от често появяващите се в творчеството на Шулц – отношенията между мъже и жени (често с леко поведение). " Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка" е една от интерпретациите на мотива за среща на два различни свята, две оставащи във вечно напрежение области, олицетворявани в творчеството на Шулц от женския и мъжкия пол.  

В писмо до Виткаци Шулц формулира един от главните си художествени принципи: нежелание да превръща в реалност онова, което е предмет на произведението на изкуството. Той казва: „Смятам, че рационализирането на виждането на нещата, съдържащо се в произведението на изкуството, е равнозначно на демаскирането на актьорите, край на играта, обедняване на проблематиката на творбата“.

Изложбата е част от „Нощи с Шулц”– цикъл, организиран от Полския институт  и представящ изцяло творчеството на  му и включващ  лекции за творчеството му, игрален филм, анимационен филм и театрален спектакъл по негови творби.

Следващи събития в Полския институт, начало – 18 часа:

  • 26 ноември -  Лекция на проф. Михал Павел Марковски „Шулц и екзистенцията”
  • 28 ноември - Прожекция на филма „Санаториум Клепсидра” (реж. Войчех Хас). Преди прожекцията – лекция на Агнешка Таборска за филма.
  • 29  ноември - Прожекция на филма „Улица Крокодилска” (реж. Братя Куей) и „Трактат за манекените” (спектакъл на Театър Вершалин). Преди филма – лекция на Агнешка Таборска.

Изложбата продължава до 7 декември.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48