art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
„ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО“

(09.12.2019)

ново луксозно издание за кукления театър
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба живопис "Делнична хроника" - проф. Стоян Домусчиев

(11.06.2012-23.06.2012 )

галерия „Академия“


На 11 юни (понеделник) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде открита изложбата „Делнична хроника“ на проф. Стоян Домусчиев. Изложбата представя непоказвани до сега акварели, представящи мотиви от забележителности в България. В композициите са вплетени елементи от природата, архитектурни мотиви и натюрморти. Чрез синтеза между тях се получава богатство от разнообразни форми, материи, ритъм и контрасти, в колоритна хармония. В някои от композициите са използвани елементи от богатото културно-историческо наследство, открито по българските земи, както и други региони в една взаимовръзка, нов прочит и съвременно звучене.
Мотото на изложбата „Делнична хроника“ подсказва непретенциозни на пръв поглед ежедневни неща, чрез които можем да ги осмислим по нов начин.
Като цяло експозицията е със стремеж и внушение за българските корени и идентичност, така необходима в днешния глобализиран информационен поток и влияния.

Стоян Домусчиев

Роден на 13 юни 1935 г.

Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ с отличие и похвала.
Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси.
Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина: Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Финландия.
Самостоятелни изложби в София - галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в Културно информационния център на Германия, Военно-медицинска академия и Централен дом на армията.
През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин-Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави.
Участва в международни пленери в България, Германия и Македония.
Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, Музей „Рилски манастир“, Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Военноисторически музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България.
Проф. Стоян Домусциев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на Академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в Дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията.
Проф. Домусциев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия.
Носител е на орден „Кирил и Методии“  I степен, както и на други отличия.

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48