art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Акад. проф. Иван Газдов Юбилейна изложба Човешка Кoмедия

(17.10.2011-31.10.2011 )

18.30 ч. галерия „Академия“

На 17 октомври от 18.30 ч. в галерия „Академия“ ще бъде открита представителната изложба Човешка КОмедия на акад. проф. Иван Газдов, по повод неговата 65-та годишнина. Експозицията включва около 50 графикатури и още толкова авторски плакати - избрани извадки от различните разработвани серии през годините. Откриването на изложбата ще се осъществи с участието на актьорите Елена и Кръстьо Лафазанови и Татяна Лолова.

Акцент на юбилейната изложба ще бъдат 2-те художествени явления-открития в областта на графичния дизайн – ГРАФИКАТУРА и АВТОРСКИ ПЛАКАТ. Това са респектиращи творчески изяви с голяма международна популярност, които са личен принос на художника в концептуалното развитие на модерния графичен дизайн. Идеите са създадени и се разработват: авторският плакат от 1978 година (32 години), а графикатурата - от 1987 (23 години).
Авторът, известен с парадоксалния си хумор и автоирония, създава поредния си оптимистичен аксесоар, като събира трите годишнини (неговите 65 години, на авторския плакат - 32 и на графикатурата - 23 ) и ни стряска с усмивка като повод за  ЮБИЛЕЙНА 120-ГОДИШНИНА НА ХУДОЖНИКА.

Графикатурата наброява до днес повече от 300 произведения в над 3000 екземпляра сериграфски (ситопечат) отпечатъка. За нейната 10-годишнина беше издаден лист със 101 мисли от известни български художници, писатели, почитатели, между които Радой Ралин, Ясен Антов, Петър Змийчаров, Доньо Донев, Крум Дамянов, Георги Лозанов, Мария Ландова и мн.др.
Борис Димовски казва за неговото творчество: „Графикатурата е тъпанът в оркестъра“, а проф. Иван Кирков: „Графикатурата е превъзходен мутант от графика и карикатура... Иван Газдов обедини в произведенията си два възгледа за рисуването, за да създаде неповторимия си стил, с който обогатява и нашия поглед към света, без да става нужда да се търкаляме по спиралата на творческото развитие.“
За 20-годишнината на Графикатурата един от японските колоси в графичния дизайн Казумаса Нагаи казва: „Аз наистина се възхищавам от сътворения от вас собствен уникален стил Графикатура. И от това, че го обогатявате от 20 години. Откривам за себе си дълбоко вдъхновение от вашите велики работи“.
Друг японски доайен на графичния дизайн - Фукуда пише: „Световни изключителни картини!“
Тези и други мнения превръщат графичното откритие на Иван Газдов в признат естетически феномен.

В деня на откриването на юбилейната изложба ще бъде представено и впечатляващото издание-албум „Авторски плакат“ от 328 стр. (с повече от 800 репродукции и 300 илюстрации от художника), в който се представя и ШКОЛАТА НА АВТОРСКИЯ ПЛАКАТ в Художествената академия, създадена и развита от професора, дългогодишен ръководител на катедрата „Плакат и визуална комуникацията“ и ректор на Академията от 1999 до 2003г.
Доц. д-р Любомир Гуринов пише „... За духовното в изкуството беше само манифест, публикуван в Мюнхен на базата на експресионизма. След точно сто години се появява монографията на Иван Газдов, която не е поза, а практическа естетика с далечен прицел.“
„И в този си труд, който е логичен синтез на неговия професионален опит, той не интерпретира плаката в неговото частно класическо значение, колкото наистина разгръща визуалната мощ на нещо, което може да се определи тъкмо като една съвременна визуална комуникация.“ - проф. д.изк. Свилен Стефанов

Гостите на галерия „Академия“ ще се запознаят на 17 октомври и с изданието на Иван Газдов BESTСМИСЛИЦИ - том II, представено от Татяна Лолова.

Художникът е участвал единствен от България и в Първия (и за сега единствен) международен салон на плаката в Гран Пале в Париж през 1996 година и в последващата изложба, показана в 5-те континента под егидата на ООН.
Произведенията на Иван Газдов са притежание на много галерии и музеи по света. От 1994 г. има самостоятелна експозиция в Славейковото школо в Трявна, а от 2010 г. – постоянна самостоятелна експозиция в галерия „Жорж Папазов“, Ямбол.

С разнопосочната си дейност и задълбочени открития акад. проф. Иван Газдов е явление с европейско измерение в света на изкуството.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48