art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Фестивал на младите в изкуството Via Pontica

(01.09.2011-11.09.2011 )

Балчик


Имаме удоволствието да ви поканим на четвъртото издание на „ Фестивал на младите в изкуството Via Pontika – Балчик”. Тази година ще имате възможността да присъствате на различни проекти в областта на изкуството. Във фестивалната програма са включени изложби на студентите от Национална Художествена Академия и концерти на студентите от Национална Музикална Академия- „Панчо Владигеров”,два студентски документални филма и специално селектирани чуждестранни късометражни филми, спектакли на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, които са част от фестивала от първото му издание и не на последно място гостуващото представление на Театър „ТБА” „Сега или никога”. Фестивалът се реализира с финансовата помощ на НХА, НМА, НАТФА, Министерство на културата, община Балчик, INSTITUTE CERVANTES SOFIA, BRITISH COUNCIL, кооперация „Гурково”, БТВ, г-н Т. Моралийски и г-н Б. Кемал.

Името на фестивала „Via Pontica” (Пътя на живота), пряко свързана с концепцията му. По време на фестивалния период, в местностите около град Балчик прелетните птици спират за няколко дни по- пътя си към по южните точки, в които прекарват зимните месеци. Студентите- участници от трите академии, няма да отлитат на юг, но също ще се спрат по творческия си път за да осенят с красотата на изкуството си натурално красивия град Балчик и намиращия се в близост „Културен дом за дебати- Двореца”. Голяма част от студентите са на финалната права в академичното си образование и така пред безкрайния хоризонт на творческите си посоки те ще имат възможността да демонстрират изящество и финост в артистичните си търсения.

Фестивалът ще бъде открит с изложба на Зоран Георгиев, Михаела Михайлова, Моника Тошева, Рада Пилюшка. Студенти от катедра „Живопис” на НХА, които представят живописните си усещания. Друг интересен проект –„Балчик по- добро място за релакс и живот” е свързан с развитието на градското пространство ще бъде изложен от колегите им- специалност „Индустриален дизайн” и „Дизайн за детска среда”. Фестивалната програма е разпределена, така че да създава максимално усещане за разнообразие и ритъм, в пространствата около експозициите на художниците. Гостите на фестивала ще могат да се насладят на концерти, в изпълнение на младите музиканти, възпитаници на НМА- „Панчо Владигеров”. Те ще представят класически пиеси и арии създадени от творци като Й. Щраус, Дж. Верди, В. А. Моцарт и др.

В програмата на фестивала са включени и няколко събития в областта на киното. В деня на откриването ще бъде прожектиран филм за град Балчик- „Един град с много имена и една тъжна история” на реж. Георги Крумов. Друго филмово събитие може би ще се окаже едно от върховите събития на фестивала. „Forward Motion” е колекция от изключителни британски танцови филми. Проект на Британски съвет, продуциран в сътрудничество със Саут Ийст Денс, Forward Motion предлага изчерпателна картина на историята и развитието на британското танцово кино. Курирана и представена от водещи фигури в Британския танцов и кино свят, колекцията включва редки архивни кадри, филми от зората на танцовото изкуство, иновативни и съвременни късометражни филми.

Измествайки фокуса от магията на киното се насочваме към театралното изкуство. Негови представители ще бъдат както млади творци- актьорите от класа на проф. Стефан Данаилов, които ще изпълнят театралният спектакъл „Тирамису”, така и вече опитните и утвърдилите се братя Веселин и Красимир Ранкови. Познатите на публиката актьори ще представят спектакъла на театър „ТБА” – „Сега или никога”. Краят на фестивала ще бъде украсен от независимият проект „Домът на Бернарда Алба” с реж. Николай Младенов и актьори от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър на движението – Пантомима ”, ръководители доц. Александра Хонг и доц. д-р Александър Илиев. Това ще е и премиерата на спектакъла, който се реализира с помощта на „Институт Сервантес”.

Via Pontica, фестивал на младите в изкуството, които има за цел освен да подари един празник на гостите и жителите на град Балчик, да осигури творческа среда на студентите от трите академии, които да се включат в един общ творчески процес.

Програмата: http://theatre.art.bg/novina.php?news_id=400#  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48