art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Представяне на три научни издания

(24.08.2011 )

19,30 ч в галерия „Академия“
Сборник: „Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на средновековна Европа“

Списание:  „Проблеми на изкуството“

Речник:  Многоезичен речник на термините на византийската архитектура и скулптура,  издание на Университета в Ираклион на остров Крит.


На 24 август 2011 г. от 19,30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъдат представени три научни издания, които естествено се вписват в атмосферата на провеждащия се по това време в София ХХII Международен конгрес по византийски изследвания.

Сборник „Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на средновековна Европа“.

По повод навършилите се през 2009 г. 750 години от обновяването на Боянската църква и 30 години от включването на паметника в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 16 и 17 април 2010 г. бе организирана международна конференция със същото название. За успешната й реализация обединиха усилия авторитетни институции, организации и много ентусиасти.

В сборника представят своите изследвания участниците в конференцията, изтъкнати учени от България и чужбина. По отношение на застъпените в статиите проблеми, сборникът покрива почти всички научни предизвикателства, които поставя Боянската църква пред изследователите. На историята и личностите, свързани с Боянската църква, посвещават статиите си проф. Христо Матанов от Софийския университет, Сърджан Пириватрич от Института за византология в Белград, проф. Иванка Гергова от Института за изследване на изкуствата при БАН, младият археолог Методи Златков от Националния археологически институт с музей при БАН. Проблемите на стенописните надписи представя проф. Стефан Смядовски от Института за български език при БАН, доц. Нина Гагова от Института за литература при БАН поставя въпроса за литературната основа на цикъла на св. Никола. Изследването на архитектурата на църквата е на проф. Георгиос Веленис от Солунския университет.

Разбираемо е, че най-много са текстовете на изкуствоведите, посветени на различни проблеми на стенописите от 1259 г. и техния широк художествен контекст: проф. Енгелина Смирнова от Московския университет, проф. Мария Панайотиди от Атинския университет, Владимир Сарабянов, водещ реставратор и изкуствовед от Москва, Татяна Царевская от Новгородския музей, Бранислав Цветкович от Регионалния музей в Ягодина и Боян Попович от Народния музей в Белград. Сред българските автори са чл. кор. Елка Бакалова, доц. Георги Геров от Нов български университет и доц. Бисерка Пенкова от Националната художествена академия.

Специално е участието на реставраторите проф. Григори Григоров от Националната художествена академия и Владимир Цветков, завършили реставрацията на стенописите в Боянската църква, гл. ас. Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата при БАН и доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Съставител и редактор е доц. Бисерка Пенкова.

Настоящият сборник е реализиран с подкрепата на ЮНЕСКО по съвместен проект с Националния исторически музей.

Списание „Проблеми на изкуството“, 2 брой за 2011 г. - издание на Института за изследване на изкуствата при БАН, единственото в България научно списание в областта на изкуството.

Статиите представят своеобразна картина на византоложката проблематика в българското изкуствознание днес. Разглеждат се фундаментални теми, като образа на Ветхий денми във византийската живопис (Маргарита Куюмджиева) и типологията на византийските обкови на евангелия (Нона Петкова), но и конкретни паметници и по-частни проблеми – неизвестна византийска икона от ХІ в. (Георги Геров) и византийски калъпи за обкови (Атанасиос Семоглу), датирането на стенописите в „Св. ап. Петър и Павел” във Велико Търново (Емануел Мутафов, Иван Тютюнджиев, Пламен Стефанов), историята на несебърските икони в ново време (Иван Ванев), монашеското облекло в стенописите на Боянската църква (Бисерка Пенкова) и стенописните фрагменти от ХІІ-ХІV в. от археологическите разкопки в старата българска столица Търново (Диана Косева и Константин Тотев).

Многоезичен речник на термините на византийската архитектура и скулптура, издание на Университета в Ираклион на остров Крит.

Редактори са проф. София Калописи-Верти и проф. Мария Панайотиди-Кезисоглу от Атинския университет, с участието на много специалисти от различни страни. Речникът е уникален с това, че е на толкова много езици. Основният език е гръцкият, а всеки термин е преведен на английски, албански, френски, немски, италиански, румънски, български, руски и сръбски. От българска страна главен сътрудник е чл. кор. Елка Бакалова и автори на отделни части гл. ас. Ива Досева от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и Станислав Станев.

Речникът е истинско събитие в областта на изследванията на византийската архитектура и пластика.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48