art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ДАЛЕЧ ОТ ОЧИТЕ – БЛИЗО ДО СЪРЦЕТО

(17.06.2011 )

19.30 ч. в АРТ КЛУБ ресторант ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ


ДАЛЕЧ ОТ ОЧИТЕ – БЛИЗО ДО СЪРЦЕТО

ДАЛЕКО ОТ ГЛАЗ – БЛИЗКО К СЕРДЦУ

JAUH DI MATA – DEKAT DI HATI

Музикално-поетично-танцов спектакъл на Сдружение „Приятели на Индонезия - НУСАНТАРА” и ТТ „Акад. Анатолий Григориевич Новиков” от проекта „Вселена на изкуствата”

Специален гост: з.а. на РФ Александър Покидченко

На 17 юни 2011 г. (петък) от 19.30 ч. в АРТ КЛУБ ресторант ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ

София, Студентски град, ул. Йордан Йосифов 8А- спирката на Интернет клуб Мания; автобуси - 94, 280, 294; маршрутки - 5, 7, 8, 27

С участието на:

Александър Евгениевич Покидченко

е роден на 23 декември 1964 година.

Член е на Съюза на Композиторите на Русия.

Александр Покидченко е професионален музикант – композитор и пианист и както той сам за себе си казва : непрофесионален артист.

Владее до съвършенство изкуството на мелодията, оркестрант, ярко владеещ палитрата на джазовите ритми и хармония, майстор на музикалната драматургия. Александър пише музика в различни стилове и жанрове. Жанра на литературно-музикалните композиции му дава възможност да говори за вълнуващи го неща при съпрекосновението на музика със словото. Независимо от превъплащенията си на композитор, пианист, концертмайстор, майстор на словото, просветител – ярката му сценична дарба, енергетиката, винаги пораждат в публиката от различни възрасти силен емоционален отклик.

Той е един от най-талантливите музиканти и композитори на своето поколение. Ярката самобитност и неповторима артистичност на А.Покидченко са изявени в съчетанието на многостранното му творчество, като всяка от тях мащабно и пълнокръвно разкрива неговия талант. В природата на неговата дарба е ярката театралност и безпогрешно чувство за стил и жанр.

Пример за това в неговото композиторско майсторство

(той е завършил Композиторския факултет на Московската държавна консерватория "П.И.Чайковски") пример е Драматичната сцена «Лабиринт» за солисти, орган и симфоничен оркестър по трагедията на М.Цветаева «Ариадна», която прозвуча на вечерта по повод 100-годишнината на именитата поетеса. Авторът показва зряло владеене на средствата за пресъздаване поетиката на трагедията, прецизното им съчетание, познаване неотменимите закони на сцената, природата на гласа, владеенето на драматическото темпо и ритъм. На другия полюс на жанровите стилове е неговата работа в музикалния театър – музикалните приказки «Морозко», «Снежната кралица», «Сън в зимна нощ» (поставени в «Хеликон-Опера»), мюзикъла «Лейди Акулина» по«Господарката-селянка» от Александър Пушкин (понастоящем в програмата на Театъра на ул. Басманная). В тях личи яркия талант на автора – виртуоз на мелодията, владеещ палитрата на джазовата ритмика и хармония, оркестрирането, майстор на музикалната драматургия.

А.Покидченко създава удивителни, топли песни. През 2005 г. за песента "Аз и морето" по стихове на Петя Дубарева той е удостоен със званието Лауреат на международния конкурс във Варна, в раздела за песен.

Друго проявление на творческия облик на А.Покидченко, което води начало от неговия артистизъм са неговите рецитали. Той е автор и изпълнител на литературно-музикални моноспектакли по творчеството на А.Пушкин, А.Чехов, Н.Гумильов, С.Франк, Р.Шуман, А.Скрябин, на индийска класическа поезия.

"Харесва ми, че Саша е композитор и не само в привичното значение на тази дума. Той постоянно твори композиции, породени от различни теми, времена, хора и паметни места."

(Из изказването на народния артист С.Юрский на творческата вечер на А.Покидченко в Централния дом на работниците на изкуството в Москва).

Една от неговите творби - моноспектакълът "На музиката само вярвай..." по литературното наследие на К.Балмонт - е представен на Международния музикален фестивал "Московска есен - 2002" и е виско оценен от критиката.

С артистиен дар заразителният талант на А.Покидченко като разказвач се съчетава с просветителската му дейност като автор и ТВ-водещ на програмата "С любов към музиката", излъчвана през 1994-1999 г. по канала "Руски университети". В програмата на цикъла ведущият представяше портрети на близки му по дух музиканти, творящи самозабвенно, увлечено и не страдащи от щестлаславие.

Също така талантлило А.Покидченко се разкрива и на изключителен пианист, преминал в началото на своя път през Школата на детския педагог Вера Михайловна Клячко, дипломирала се в Московската Консерватория от класа на

В. Софроницки. В неговото изпълнение се долавя композиторския съвършен слух за тъкънта и формите, и същевременното раждане на материята и дълбинното предусещане на авторския замисъл. АлександърПокидченко притежава особено тънкия и рядък дар за чувство на ансамбъла, чувство за сценично партньорство. В различно време негови партньори са били: Н.Герасимова, Е.Йонова, Л.Костюк, Т.Моногарева, Ж.Миура, Д.Корчак, В.Ладюк, Н.Диденко, Р.Погосов, Б.Киров, О.Ухналев, С.Коротеева, Т.Марцинковская, инструменталистите Р.Замуруев, К.Родин, Н.Тодоров и драматичните актьори Е.Бистрицкая, С.Юрски, Н.Караченцев.

Александър Покидченко е дипломант на Международния конкурс за младиизпълнители в Олденбург, Германия. От 2000 г. е педагог в Летната творческа школа "Светът в културата" на Ханти-Мансийския автономен окръг - Югри.От 2005г. е главен концерт-майстор и ведущ педагог на Общоруската благотворителна програма "Хиляди руски градове", реализирана от Фонда "Светът на изкуството".

Участник е в Музикални фестивали в Русия, Украина, България, Австрия, Германия, Франция, Португалия, САЩ.

С Указ на Президента на Руската Федерация за големи заслуги в развитието на музикалното изкуство през февруари 2007 г. му е присвоено званието "Заслужен артист на Русия".

През 1991 г. Красимира Колдамова основава първото частно балетно студио за откриване и развитие на таланта. Завидно е усърдието на Колдамова да предаде дългогодишния си сценичен, а и житейски опит на новата генерация балетисти.

Основаното и ръководено лично от нея Студио е носител на множество  награди и дипломи : Гран-при от Национален конкурс ”Млади звезди” (2002, 2003 г.), Първа награда от Национален конкурс на камерния танц - Хасково (2004 г. и 2005 г.), първа награда от конкурса Младежта твори” провеждан от Столична община/2001,2002,2003,2004 ,2005г../,първа награда от Фестивал на изкуствата - Район”Триадица” - (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 г.)
Възпитаниците на студиото вземат ежегодно участие във всички концертни прояви,
организирани от Н Ч”Д-р Петър Берон”, Международен салон на изкуствата-НДК/2002,2003,2004,2005,2006г/,

Коледен фестивал в НДК, телевизионни участия и др. Децата от Балетно Студио "Красимира Колдамова" спечелиха ПЪРВО МЯСТО на Националния танцов конкурс "Ритъмът в сърцето ми" на 06.03.2011 във възрастова група до 9 год. В конкурса се представиха с две класически вариации от балетите "Спящата красавица" и "Пахита", изпълнени от Катерина Гил, както ис авторската хореография "Горската фея и цветята" със солистка Ренета Престижното жури, съставено от Алфредо Торес, Росен Михайлов и Росен Канев ги оцени и класира на ПЪРВО МЯСТО!!!

Във възрастовата група 10-16 год. солистката ни Мадлена Бобева изпълни вариация на Фея Люляк от балета "Спящата красавица" и получи грамота за отлично представяне.

На 10 май т.г.Студиото отбеляза с концерт в Музикалния театър своя 20 годишен юбилей.

През залите на студиото са минали стотици деца, като някой от тях продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство и стават професионални балетни танцьори , а други продължават да танцуват просто за удоволствие!

Ученички на Красимира Колдамова са: Диляна Никифорова,

Вяра Начева, Десислава Стоева, Вихра Маджарова и др.


Акад. Красимира Колдамова е участвала в журита на авторитетни балетни конкурси у нас и по света.


Детска хорова студия "БЪЛГАРСКИ СЛАВЕЙ"

При НЧ „Д-р Петър Берон 1926 г. става на 35 години.

Ръководител на формацията е г-жа Неолина Пелова


Людмила Бугунска

/творчески псевдоним-Агрипина / е родена в Русия.

Завършва музикално училище в класа на Любов Швец, специалност пиано. От 6 до 11 год. възраст учи класически балет, а от 7-годишна - пиано. На 13 години пее първия си романс- " Я встретил Вас". Руски романси слуша от малка в къщи, в изпълнение на родителите, приятелите и роднините им. Баща и е бил отличен акордионист, майка и свири на дамска, седемструнна китара и пее / а и дълги години е била в състава на един танцов ансамбъл за танците на народите/ .

Детството и юношеството минават в учене и участия в конкурси. Солирала е в детски хор. Завършва музикално училище, специалност пиано. Учи пеене при Катыбов и Малыгин. Учи икономическа география в Пермския Университет и руска филология в Пловдивския Университет. Пяла е в оркестъра на Бойдман, Аляшев. Има участия в Русия, България, Югославия и Украйна. Има издадени два албума с руски романси / 2001 и 2008 г. /. в първият е включен един авторски романс.

На 7 април 2011 година в АРТ КЛУБ Жреци на музите бяха представени последните два романса написани от Людмила Бугунска по стихове на д-р Красин Химирски.

На музиката на единия танцуваха възпитанички на балетната студия „Красимира Колдамова” при НЧ „Д-р Петър Берон 1026”.

Издава книга за руските романси с шест романса записани на диск през 2007 година. Самата тя пише романси. Рисува и до момента е с 6 самостоятелни изложби, като последната бе в гр. Каварна от 15.12.2009 до 15.01.2010г., при откриването на която промотира книгата си "Русский романс-душа России”.

Продалжава да изнася концерти в страната и чужбина, да участва в конкурси.Всеки месец 11-та година в музикалния салон на РКИЦ изнася самостоятелни концерти / в рамките на своя проект "Театр русского романса"/.

Има 15 г. педагогически стаж като преподавател по руски език и учител по музика и пеене в училища и детски градини.

30 години живее в България. Има три деца: двама сина и дъщеря, внук на 4 години и внучка на 1 година.


Петра Стефанова

е родена на 01.09.1988г.

Завършва Национално Музикално Училище „Любомир Пипков“, специалност: Класическо солово пеене / 2007 г. /; 3-та степен професионална квалификация: / 2007-2008г. /.

Участва в майсторски класове и конкурси:

2007г. - Как да изпълняваме класическа музика на Английски език, Къща-музей Борис Христов.

09.2009г. - Солово класическо пеене при Александрина Милчева, курортен комплекс Албена.

2006г. - Международен музикален фестивал „Млади виртуози“, раздел класическо солово пеене.

2007г. - Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград“, раздел класическо солово пеене.

09.2009г. - XIII-ти Международен младежки музикален фестивал „Надежди, Таланти, Майстори“ – Добрич-Албена 2009, раздел класическо пеене – ТРЕТА НАГРАДА.

Има редица сценични изяви: Концертна зала НМУ „Любомир Пипков“ - гр.София, Червената къща – гр. София, РКИЦ.- гр.София, Художествена галерия – гр. Враца, Къща-музей Борис Христов – гр. София, Музикално-Драматичен театър Константин Кисимов – гр. Велико Търново, КИЦ Албена, Концертна зала „Добрич“ и др.


Красин Вълчев Химирски

е роден на 8 октомври 1938 г. в с. Върбица, Врачанско.

Завършва Московския държавен институт за международни отношения /университет към Министерство на външните работи на Руската Федерация/.

Постъпва в Министерството на външните работи през 1963 г.

Има дипломатически мандати в българските посолства в: Джакарта - прес и културен аташе, във Вашингтон - първи секретар и шарже д'афер и в Москва - пълномощен министър, Работил е в Сараево, Босна и Херцеговина като служител по демократизация и избори в Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Аспирант е в Академията за обществени науки в Москва, където защитава дисертация на тема “Развитие на демократичните традиции в съвременната американска поезия”. Присъдена му е научната степен доктор на филологическите науки.

Преподавал е в Софийския университет “Св.Кл.Охридски”, Новия български университет, Университета за национално и световно стопанство, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и Американския университет в Благоевград. Понастоящем е Лектор по индонезийски език в Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Кл.Охридски".

Автор е на стихосбирките “Вярвам”/1980/, “Търся Атлантида” /1987/, “Звезден хляб” /1987/, “Марсианци” /1996/, “Бомба със закъснител” - двуезична на български и английски /1998/, “Вашингтонски рецитал” с компакт диск /2005/, сборника с разкази “Отворете, Сър!” /1986/, есеистичната книга “Камбоджа се бори” /1971/ и др.

Негови стихове и проза са преведени на двадесет и три езика. Превежда художествени творби от руски, английски, индонезийски, и др. езици.

Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на българските журналисти, Българския П.Е.Н. център, Международния фонд за славянска писменост и култура в Москва.

Председател е на Сдружението "Приятели на Индонезия - Нусантара" и на Асоциацията на завършилите МГИМО.


Георги Грозев

е роден на 13.11.1988г. в гр.София, абсолвент -Актьорско майсторство в Театрален Колеж "Л.Гройс" с художествен ръководител проф.Надежда Сейкова; Директор на театрална трупа "Акад. А.Г.Новиков". Дългогодишен хорист е в хор "Родина" при Министерство на здравеопазването, участвал в спектакли-концерти на Камерен ансамбъл за старинна музика „Музика Антика – София”.

Има участия по театралните и концертни сцени на Испания, Украйна, Унгария, Гърция, Египет, Словения.

Член на Сдружение„Приятели на Индонезия-НУСАНТАРА”;

Член на „Един завет” - клуб на потомците на царски офицери към Съюза на възпитаниците на ВНВУ и ШЗУ.


17 май 2011 - Сбирка на Сдружение Приятели на Индонезия НУСАНТАРА - 1

Вечер на индонезийската култура

"Далеч от очите, близо до сърцето"

"JAUH DI MATA – DEKAT DI HATI"


от проекта

Вселена на изкуствата”


Със специалното участие на:

Ангел Орбецов - директор на Дирекция "Азия, Австралия и Океания"

при МНвР, член на Сдружение Приятели на Индонезия - НУСАНТАРА и

Георги Йорданов - бивш заместник-председател на МС и министър на културата, науката и просветата (1987-1989)

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48