art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Десислава Минчева и Долорес Дилова

(18.05.2011 )

изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125


Усещане за вода”

вернисаж 18 май /сряда/, 18 – 20 ч.

Има неща, които са така безусловно красиви и невъзможни за пресъздаване, че се усещаш напълно безпомощен и в същото време неудържимо привлечен. Замисляш се за дълбоките причини да правиш изкуство въобще.

Водата...Морето... Блестящите или мътни водни повърхности са ни дали толкова много и силни емоции, били са толкова примамливо непостижими и загадъчни, че не ни остана нищо друго освен да се опитаме да им дадем и ние нещичко от себе си.

Прекарахме с Долорес няколко години от живота си (макар и от време на време) в съзерцание на северното ни море.

Нощем – стихия под накъсаната от облаците луна или при изгрев, залято от скъпоценна сребърна светлина, то все ни държи в солената си мрежа.

Обсебени сме.

Дебнем играта на сенките от облаците по набръчканата му повърхност и изсипващите се порои светлина – сцена, създадена от велик режисьор. Следим го в студ и жега. Знаем кога откъде падат слънчевите лъчи и кое ще проблесне и кое ще потъне във виолетов мрак. Очакваме пълнолунието като любовна среща. Свидетели сме, само веднъж на изпарението на морето в една неочаквано мразовита утрин – мъгла, издигаща се от млечнозелената вода. На залез, за минути, успяваме да зърнем огнените отражения на хълмовете в езерото – запалено злато. Винаги спираме до трептящите от вятъра треви, забодени във водното огледало като странни графични знаци. Гледаме стапянето на хоризонта в падащата тъмнина или разбиващите се в дантелен фойерверк вълни.

Лунни пътеки... Слънчеви пътеки... Разтопен метал на талази... Аметист и брокат... Щрихи по повърхността... Абстрактни отражения... Потъване... Романтика и драма...

Уж повторения на места и моменти, а... по-интересни от всичко ново. Всъщност – невъзможност за повторение, заради простото движение на времето и настъпилите промени в нас.

Носталгия по изживени мигове... Безметежно спокойствие, помиряване с нас самите или... инфарктна болка от спомен и красота. Осъзнаване, че ние, с нашите малки и преходни емоции и животи, сме нищо пред морето свидетел. И точно заради тази мимолетност на изживяното, което така или иначе ще си отиде с нас, решихме да оставим няколко картини и фотографии. Като доказателство за присъствие и любов. Нещо лично.

Десислава Минчева. 2011  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48