art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Спартак Паскалевски

(11.05.2011-29.05.2011 )

ул. „Шипка” 6, етаж 4


„Да влезеш в ателието...”

откриване 11 май /сряда/ 18 ч.

11. – 29.V.2011

С това заглавие художникът Спартак Паскалевски приканва зрителя да влезе в едно артистично пространство, близко по дух на ателието – селението, в което художникът принадлежи на себе си. Това е избраната от него форма за поредната му творческа изява в залите на Съюза на българските художници на „Шипка” 6. Тук ставаме свидетели на една трансформация на изложбеното пространство, разкриващо се пред нас като ателие. В него художникът представя няколко серии: Rhythmus, „Вземи = в... земи”, „Хромофони”, „Музикални вариации и Катарзис”.

Ще видим също офорти/акватинти, представили художника на авторитетни международни изяви (Биеналета в Краков, Канагава и др.) При тях прави впечатление умението на автора да включва в кавалетно звучащия графичен лист цял свят от метафори и асоциации. Изложените рисунки приближават към непосредствеността на творческия процес.

Спартак Паскалевски е роден в Скопие през 1947 година. В 1971 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Графика” в класа на професор Евтим Томов. От същата година участва в общите художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина: Полша, Италия и Германия

След дипломирането си започва работа към Българското национално радио, сътрудничи на Института по изкуствознание към БАН, аспирант е към Института по балканистика. От 1991 до 1997 г. преподава в Националния учебен комплекс по култура - Горна баня, София. През 1996 г. става доктор по изкуствознание, а от следващата година е доцент по история на изобразителните изкуства в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Научноизследователските интереси на Паскалевски са в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Негови публикации са посветени на творчеството на Иван Мещрович, Ел Греко и други.

От 1980 година рисува екслибриси. Представя творбите си на престижни международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България.

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48