art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба "Camera Obscura" - Експериментална фотография

(18.04.2011-23.04.2011 )

Галерия „Академия“
CAMERA OBSCURA от лат. Obscurus – тъмен, тъмна стая, кутия – съоръжение, в което светлината прониква през много малък отвор в едната стена, проектирайки на противоположната стена, като на екран обърнатото изображение на предметите, намиращи се пред отвора.

Известна на арабските учени в края на Х век, използвана от художници като Леонардо да Винчи, Дюрер, Вермеер, камера обскура е послужила като прототип на фотоапарата.

На 18 април (понеделник) от 18 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложбата Camera Obscura (Експериментална фотография). Експозицията включва работи на студенти от магистърска програма „Фотография“ на НХА, на преподаватели от Националната художествена академия (проф. Анна Бояджиева и проф. Светозар Бенчев) и преподаватели от Факултета за изящни изкуства към Университета в Барселона (проф. Хорге Егеа, проф. Рамон Казанова и проф. Исраел Арино). Използвайки Camera Obscura, на фона на възможностите на съвременните технологии, се представят класически стойности, разгледани в съвременнен аспект.

Създадените с реален модел на Camera Obscura творби на Хорге Егеа, Рамон Казанова и Исраел Арино носят особени гранични интерпретации между фотографията и изящните изкуства.

Различен е подходът на Светозар Бенчев, който акцентира върху символа Camera Obscura от гледна точка на едно от най-специфичните взаймодействия в съвремието - човек и екран (компютърен, TV, кино).

Анна Бояджиева, на основата на дигиталната фотография, създава картини на съвременния ГРАД. Трансформацията на образите носят усещането за нереален градски пейзаж.

На 19 април (вторник) и 20 април (сряда) в ателиетата по фотография и керамика на НХА (ул. „Шипка“ 1 и бул. „Г.М. Димитров“ 100) ще бъдат проведени уъркшопи под ръководството на проф. Хорге Егеа и проф. Рамон Казанова, със студенти и преподаватели от НХА. Целта на експеримента е да бъдат създадени изображения с класическа Camera Obscura; последващо прехвърляне и върху керамична основа, изпалване и дорисуване, както и извеждане на произведения, съчетаващи чиста рисунка с фото и дигитално обработени изображения - посока, която разкрива нови възможности за обогатяване на пластичния език.

   заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48