art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Дора Бонева

(31.03.2011-16.04.2011 )

Откриване 31 март /четвъртък/ от 18 ч.


„Истински високо в изкуството е проникновението в човека, в живота, в природата. Картините на Дора Бонева са мои приятели. Тяхната ценностна система ми е близка. Аз им се доверявам...”

Елисавета Багряна

Дора Бонева е от хората, които са изцяло отдадени на изкуството и личното им дело е да му служат. За това тя казва, че се чувства най-добре в ателието. То събира нейното вдъхновение, то е мястото за равносметка и завършване на творбата.

Търсенията й в изкуството са насочени към човека и неговия характер. Срещата на художника и модела е енигма, магия. В нейния обсег попадат предимно близки и приятели, а сред тях са и Ален Боске, Висоцки, Евгений Евтушенко, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Начо Културата и др.

Независимо дали Дора Бонева прави портрет, пейзаж или композиция с цветя в тях се усеща тънка експресивна нотка и се обръща най-голямо внимание на колорита.

Най- често рисувани в пейзажите са Родопите, тази завладяваща планина, която става господар на емоциите със своето многообразие, история и красота – жадна и прелъстителна, спокойна и блага, сурова и мрачна, влязла в митологията и създаваща легенди.
 

данни за авторката:

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово.

Завършва НХА, специалност „Живопис” при проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални изложби след завършването си и в редица български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, Софийска община, от културния институт „Солензара”, Париж, от Френската академия за изящни изкуства и др.

От 1981 е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище в Париж. 1989, 1990 и 1993 участва в Есенния салон в Париж. Избрана е за гостуващ художник за сезона 1994-1995 от „Грифис Арт Център” в Ню Лондон, Кентъки, САЩ. Нейни творби присъстват в сградите на ЮНЕСКО в Париж в галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, САЩ и др.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48