art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ МАГИСТРИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – НХА

(27.02.2020)

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ЖИВОПИС ОТ МУЗЕЙНИЯ ФОНД НА НХА

(05.04.2011 )

ретроспективна изложба


На 5 април от 18 ч. в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъде открита ретроспективна изложба „Живопис от музейния фонд на НХА“. Изложбата е част от културния и образователен проект ТРАНСФОРМ и е своеобразен исторически поздрав към чуждестранните гости от художествените академии и университети от Югоизточна Европа.

В изложбата са представени произведения, постъпили в живописния фонд от началота на ХХ век до края на 30-те години, между които творби на Иван Мърквичка, Борис Митов, Иван Ангелов, Никола Петров, Никола Михайлов, Константин Щъркелов, Иван Милев, Пенчо Георгиев, Владимир Димитров-Майстора, Илия Бешков, Стоян Венев, Георги Попов – Джон и др. Ще бъдат показани и архивни снимки от първите десетилетия на съществуването на Академията в София.

Като цяло, систематизацията на живописната експозиция следва историческата логика в развитието на новото българско изкуство. В историческа перспектива тя разкрива една разбира се фрагментарна, но много интересна картина на художествените процеси и на образователните стратегии през първите три десетилетия на ХХ век. Поставени в този контекст постиженията на редица български живописци, които по-късно проявяват съвършено различни в жанрово и стилово отношение интереси, придобиват ново и понякога неочаквано значение.

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 година, тя включва в своите фондове живопис, графика и икони, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др.
 

Допълнителна информация:

Проект Трансформ

От 6 април до 8 май 2011 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде представена международната студентска изложба ТРАНСФОРМ София 2011, организирана от Националната художествена академия. Ще бъдат изложени подбрани работи на студенти от десет художествени академии и университети от Югоизточна Европа. Експозицията включва живопис, скулптура, графика, мултимедия, приложни изкуства, дизайн, фотография, дигитални изкуства.

Откриването на международната студентска изложба по проект ТРАНСФОРМ ще бъде на 6 април от 18.00 ч.

Международната студентска изложба Трансформ София 2011 година се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София

Със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на културата, Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Проект ТРАНСФОРМ се осъществява благодарение на подкрепата на

Аурубис българия.

На 7 и 8 април в галерия „Академия“ на НХА ще бъде проведена международна научна конференция, с участието на водещи преподаватели от партньорските институции. В серия от презентации и панелни дискусии участниците ще представят и обсъдят актуални теми и проблеми, свързани с академичното образование, научните разработки и съвременните художествени процеси в сферата на изобразителните изкуства в държавите от Югоизточна Европа.

ТРАНСФОРМ е международен форум по изобразителни изкуства. Неговите цели са чрез културен диалог – серия от изложби в десет града на Югоизточна Европа, дискусии и други инициативи, да се представят важни художествени и научни разработки и нови перспективи както пред бъдещите художници, така и пред образованието по изкуство в международен контекст. Инициатори на проекта са Националната художествена академия - София и Университетът „Мимар Синан” -Истанбул, Турция, които полагат началото на едно успешно и ползотворно сътрудничество между академиите и университетите по изкуства от Югоизточна Европа.

Участниците в международния проект ТРАНСФОРМ са:

  • Академия по изкуства – Тирана
  • Загребски университет – Академия за изящни изкуства
  • Люблянски университет – Академия за изящни изкуства и дизайн
  • Национален университет по изкуствата - Букурещ
  • Национална художествена академия - София
  • Сараевски университет – Академия за изящни изкуства
  • Солунски университет „Аристотел“ – Факултет по изящни изкуства
  • Университет по изкуства - Белград
  • Университет по изящни изкуства „Мимар Синан“ - Истанбул
  • Университет “Св.Св. Кирил и Методий“ – Факултет по изящни изкуства - Скопие

Първата международна студентска изложба по проекта ТРАНСФОРМ се проведе през декември 2009 г. и януари 2010 г. в експозиционния комплекс „Топхане” в Истанбул. Другата част от изложбата се помести в залите на Факултета за изящни изкуства на университета „Мимар Синан” в Истанбул.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48