art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
ДИХАНИЕ - Изложба на Джон Демос

(21.11.2019)

Галерия Синтезис и Фотосинтезис арт център
НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ПОЧИТА КОКО АЗАРЯН С ИЗЛОЖБА

(16.11.2019)

оайето на Първи балкон на Народния театър
Изложба плакати, отразяващи събития от програмата на Полския институт в София в периода от 2009 дo 2019 г.

(14.11.2019)

Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„Тримата от запаса” - изложба на О.З. карикатуристи

(09.03.2011-26.03.2011 )

ул. „Шипка” 6, етаж 4, Откриване 9 март /сряда/ 18 ч.


СБХ и банка Пиреос АД представят:

 „Тримата от запаса” - изложба на О.З. карикатуристи – Николай Пекарев, Стефан Десподов и Любомир Михайлов 

След 10 ноември 1989 г. в редиците на българските карикатуристи навлезе нова вълна, снайперисти, обучени да се бият предимно с вътрешния враг – президенти, министри, мутри, депутати, комунисти, капиталисти и други съмнителни типове. Появата на тези снайперисти, разположени по покривите на големите столични вестници промени тактиката за карикатурен бой. Влязоха в употреба всички непозволени техники в боя - удари от засада, удари под кръста и др. Това наложи много от стратезите на карикатурата да излязат в запас.

„Тримата от запаса” – офицерите на карикатурата, Николай Пекарев, Стефан Десподов и Любомир Михайлов са доказани професионалисти, уважаващи противника, макар и безмилостни към него. До 10 ноември и малко след това са били винаги в първите редици на карикатурата. Макар и многократно ранявани, техният боен дух все още е жив, което е видно от тази изложба.

Николай Пекарев – роден през 1951 г. в София. Служил като свързочник в Плевен и Копривщица през 1969 - 1971 г. За положено старание в отбиването на военната си служба е награден с трофейна немска каска. Завършил специалност „Плакат” в Художествената академия през 1977 г. Рисува карикатури от 1971 г. Многократно награждаван в паради на карикатурата в България и чужбина. Служил като художествен редактор в издателство „Народна Култура”. Понастоящем е на служба в издателство „Булвест-2000” като илюстратор и графичен дизайнер. Има добри попадения в плаката, илюстрацията, оформлението на книги, графичния дизайн и разбира се в карикатурата. Освен носител на орден „Стара планина”, както е видно от плаката на изложбата, Николай Пекарев е носител и на престижни награди и трофеи от Белгия, Италия, Сърбия, Турция, България и др.

Стефан Десподов - роден през 1950 г. в Кюстендил. Редовната си военна служба отбива през 1969 - 1971 г. като редник-художник в стадион „Народна армия”. През деня рисува плакати и реклами на стадиона, а през нощта спи на канапето на военния министър Добри Джуров. Завършва „Плакат” в Художествената академия и веднага постъпва в редовете на издателство „Техника”, а по-късно и в издателство „Народна култура” като художествен редактор и художник. Освен в карикатурата има особено добри попадения в плаката. Понастоящем служи като плакатист в Народния театър. Има много награди и трофеи от вечните карикатурни бойни полета в целия свят, много от тях – особено престижни. Носител е и на орден „Стара планина”, както е видно от плаката на изложбата.

Любомир Михайлов – роден през 1950 г. в Каварна. Служи в инженерностроителните войски в Плевен и Шумен след завършването на инженерното си образование в София. Рисува карикатури от 1968 г. и сътрудничи на столичния печат. Служил е като художествен редактор и художник в издателство „Техника”, списание „ФЕП”, списание „Дино и Дина” и в-к „Стършел”. Работи в областта на илюстрацията, оформлението на книги, плаката и графичния дизайн. Понастоящем Любомир Михайлов е командир на ротата на карикатуристите при СБХ. Има награди в ръкопашни боеве в областта на карикатурата, плаката, оформлението на книги. Носител е и на орден „Стара планина”, което е документирано на плаката на изложбата.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48