art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
9-то Международно триенале на сценичния плакат – София 2019

(05.11.2019)

5 ноември, 18.00 часа, НДК
ВEЧНИЯТ КОНФЕРАНС ГОЛО ТЯЛО (1896 – 1945)

(26.09.2019)

Галерия „Академия“
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ПЪРВА СРЕЩА на СВЕТОВНИЯ АЛИАНС НА ТЕАТРАЛНИТЕ УЧИЛИЩА (GATS)

(26.06.2010-01.07.2010 )

НАТФИЗ „Кр. Сарафов”
Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство «Кръстьо Сарафов» пое президентството на GATS през 2010 г. и ще бъде домакин на  Първата Международна Среща на училищата членове на GATS, която ще се проведе от 26 юни до 1 юли 2010 г. в София.

Срещата е посветена на проблемите на обучението по театрална режисура, и ще бъдат обсъдени темите, диалог и работа в екип между актьор и режисьор, техники и умения, независимо мислене и творчески процес и практическото осъществяване на идеите.

 

Студентите ще покажат отворени репетиции на предварително избрани сцени от пиесата на Есхил «Прикования Прометей», последвани от дискусии, на които ще се обсъди работата на режисьора, както и проблемите, с които е трябвало да се справят студентите по време на работата върху «Прикования Прометей». Преподавателите по режисура и актьорско майсторство, ще обсъдят теми свързани с образователната практика на всяко училище в процеса на обучение на студенти по Театрална режисура

 

Педагозите от театралните училища участващи в Срещата ще проведат работни ателиета със студентите по актьорско майсторство. Работните ателиетата ще бъдат показателни не само за силните традиции в образователната философия и практика на училищата, но и на виждането им за бъдещето на висшето образование в сферата на театралното изкуство. Всички участници и гости на Срещата и студентите от НАТФИЗ ще могат да присъстват и да вземат учатие в работните ателиета.

 

Директорите на висшите училищата, членове на GATS, ще обсъдят и формулират образователната стратегия на GATS, и ще изготвят програма за развитието на Световния алианс на театралните училища, за да могат тези регулярни срещи да бъдат от най-голяма полза на студентите обучаващи се във висшите театрални училища по света..

 

През 2007 година Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство заедно с други 14 театрални училища от цял свят учредиха Световен Алианс на Театралните училища(GATS). В продължение на три подготвителни срещи в Пекин, Китай, Ксалапа, Мексико и Синая, Румъния, GATS формулира своя статут, резолюции и проекти, които бяха ратифицирани на 5-тата Световна Конференция на Ректорите / Директорите на Театрални Училища в Барселона, Испания перз септември 2008 г., както и на 32-я Световен Конгрес на ITI (Международен театрален институт) в Мадрид, Испания през септември 2008 г.

 

Четиринадесетте училища учредили и членове на GATS са:

 

1.Национален институт за драматично изкуство в Сидни, Австралия

2. Централна Академия по драма в Пекин, Китай

3. Театрална академия в Шанхай, Китай

4. Висше училище за актьорство «Ернст Буш» в Берлин, Германия

5. Кралска академия за драматично изкуство в Лондон, Великобритания

6. Национално училище по драма в Ню Делхи, Индия

7. Държавно училище за драма в Краков, Полша

8. Държавна академия за театър в Санкт Петербург, Русия

9. Институт за театър на Барселона, Испания

10. Национален Университет за кино, театър и телевизия в Киев, Украйна

11. Колеж за драма и музика от Токио, Япония

12. Театрален департамент от Университета в Сеул, Кореа

13. Театрален департамент Университета Вера Круз, Мексико

14. Национална академия за театрално и филмово изкуство, София, България

 

Иницииран от ITI към UNESCO и под негов патронаж, GATS e учреден, за да спомага развитието на обучението в областта на театралното изкуство, за да стимулира академичната мобилност, изграждане на стандарти за висше образование в областта на театралното изкуство, които ще спомогнат за по-лесния обмен на студенти и преподаватели, и по-добър академичен диалог.

 

През 2009 г. на първия международен фестивал на GATS, който се проведе между 18 и 30 септември в Пекин (Китай), НАТФИЗ взе две награди. Българската театрална школа бе представена от проф. Снежина Танковска, проф. Пламен Марков, доц. Веселин Ранков и неговите студенти по Актьорско майсторство за драматичен театър. Международното жури отличи с награда за най-добър актьор Любен Кънев и с награда за плътно актьорско присъствие Силвия Станоева. Педагогическият екип проведе няколко работни ателиета, студентите се включиха в много работни грули и ателиета на преподаватели от другите театрални школи взели участие във фестивала.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48