art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Дипломация и изкуство

(03.09.2019)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМИРАНИТЕ БАКАЛАВРИ ОТ НХА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДИПЛОМИРАНЕ НА БАКАЛАВРИ И МАГИСТРИ –ВИПУСК 2019

(28.06.2019)

Галерия „Академия“
Граница на фотографското

(10.06.2019)

Галерия „Академия“
НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ОЩЕ ПРЕМИЕРИ

(27.05.2019)

зала „България” от 19.30 часа
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

ИЗКУСТВО И КРИТИКА – НОВО СПИСАНИЕ НА НХА

(20.05.2010-11.05.2010 )

галерия „Академия”, 11 ч.


ИЗКУСТВО И КРИТИКА – НОВО СПИСАНИЕ НА НХА

Списание „Изкуство и критика” е най-новата културна инициатива на Националната художествена академия. След като дълги години българската художествена общност бе лишена от професионален печатен форум, настоящото издание е замислено като периодично списание за научна и критическа интерпретация на художествени феномени от областите на изобразителните и визуалните изкуства и дизайна, както и на широк кръг проблеми на съвременното изкуство.

Вече е факт първата книжка от четирите, които „сезонно” ще излизат през следващите месеци. Създаването на специализирано научно издание по въпросите на изобразителното изкуство е необходимост, дошла като следствие на днешната преподавателска, творческа, научна и информационна структура на НХА. В „Изкуство и критика” логично ще намерят място проучванията върху най-новата история на българското изобразително изкуство от ХХ в., но акцентът ще бъде поставен върху теоретичната и аргументирана интерпретация на съвременните факти и тенденции в българското и световно изкуство.

„Изкуство и критика” е създадено под методическото ръководство на кадедра „Изкуствознание”, но с решаващото участие на студенти бакалаври, магистри и докторанти от всички специалности. Така списанието съчетава професионализма на утвърдените имена в българското изкуствознание със създаването на една отворена към студенти и докторанти критическа лаборатория, в която те получават досег с конкретиката на едно реално съществуващо и функциониращо периодично издание за изкуство. Например безценна е ролята на студентите в процеса на съдаване на графичния дизайн на „Изкуство и критика” – дело на магистрите от специалност „Книга и печатна графика”. Фактът, че списанието е издание на НХА далеч не означава, че в него ще се отразява единствено дейността на най-старата и авторитетна институция в областта на образованието по изкуство у нас. Защото то не е проектирано като тясно ведомствено издание, създадено с рекламни цели, а по концепция трябва да представлява сборен пункт на идеи и интерпретации, отнасящи се до цялостното развитие на българското и световно изкуство.

За повече информация:

Проф. д. изк. Свилен Стефанов

Зам. Ректор по учебната и научна дейност  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2019

тел.: (+359 2) 971-02-48