art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
„БХАГАВАДГИТА“ - НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

(17.12.2019)

галерия „София-прес“
ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

(16.12.2019)

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - 18.00 ч.
Откриване на изложба на Димо Генов в Операта

(13.12.2019)

Държавна опера-Стара Загора
„ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО“

(09.12.2019)

ново луксозно издание за кукления театър
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„Лейтенантът от Инишмор”

(27.04.2010 )

Модерен Театър


На 27 април зрителите на Модерен Театър ще могат да видят първото от четирите предпремиерни представления на пиесата „Лейтенантът от Инишмор” от Мартин Макдона.

Това е третото заглавие на ирладския драматург, което влиза в репертоара на частния театър след „Самотният запад” с реж. Людмил Тодоров и „Пухеният” с реж. Стайко Мурджев, спечелил нарграда ИКАР`2010 за режисура категория Дебют.

„Лейтенантът от Инишмор”

Убита е черната котка на Лейтенант Порик – терорист считащ себе си за борец за свободата на Ирландия. Това е било единственото същество към което кървавият убиец е изпитвал нежни чувства. Онези, които са виновни за това убийство не могат да му кажат истината по простата причина, че им се живее. И... тогава на ход са хитрините...

Всичко наоколо е кръв, насилие, изстрели и любов. Но ирония и „черен хумор” в стил Тарантино поставят всичко на мястото си и превръщат абсурдната ситуация в комична.

В основата на пиесата е многовековния британско-ирландски конфликт. Ирландец по произход, Мартин Макдона безстрашно с достатъчна твърдост, лукавство и сарказъм навлиза в територията на темите табу, на обществените забрани. Той пише за онова, за което не се говори, за онова, за което мислим когато сме насаме със себе си. За онова, което обсъждаме тайно в кухнята, но се страхуваме да произнесем на глас, и още повече , за онова за което не се говори в театъра. Макдона прави пародия на ирландския тероризъм, пародия на националния мит, пародия на онова с което живеят, дишат, мъчат се няколко поколения ирландци от епохата на Оливър Кромуел да настоящия момент. Три века Ирландия и Британия се намират в състояние на военно противопоставяне, три века тече идеологическа и практическа война, умират хора, рушат се политически стратегии. Три века ирландската съпротива, ирландският тероризъм са атрибут на националната самоиндентификация.

Във финала на пиесата Макдона написва страшна фраза: „Значи целия този терор е бил напразно?” Мартин Макдона разобличава мита за ирландския тероризъм.

С официалната премиера на „Лейтенантът от Инишмор” съставът на Модерен Театър ще открие новия сезон през септември. Това ще е и първата от поредицата нови заглавия, които ще влязат в афиша на частната трупа.

Постановката е дело на артистичния директор на театъра Ивайло Христов, а в пиесата ще видим актьорите на Модерен Театър - Явор Бахаров, Милко Йовчев, Стефан Спасов, Маргита Гошева, Иван Бърнев, Благой Бойчев, Ованес Торосян и специалното участие на Владимир Пенев.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2020

тел.: (+359 2) 971-02-48