Народно
изкуство
народна музика
музикални инструменти
дърворезба
тъкачество
народни носии
оръжия
керамика
структура на сайта
  заглавна страница
      e-mail

w w w . a r t . b g

Създайте собствена
виртуална галерия!
The leading web publishing team in Bulgaria Bulgaria travel guide and tourist catalogueBulgaria business guide    Високият професионализъм на българския майстор, апотеоз на духа през Възраждането, носят дърворезбарите. Един от най-старите резбарски ппаметници, запазени от времето на Втората българска държава са вратите на Хрельовата кула от църквата "Св. Петка" във Велико Търново, олтарът на църквата в село Боженци. Основен елемент на тези паметници е плетеницата.
    Възникват школи: Атонската, Дебърската, Тревненската и Самоковската. Плетеницата отстъпва и се заменя с мотиви, в които доминират растителните елементи, птици, човешки фигури, фантастични същества, грифони и змейове.
    Неръкотворни паметници от тези школи са съхранени в църквите "Св. Никола" в София, "Св. Богородица" в Пазарджик, "Св. Марина" в Пловдив, "Св. Архангел" и "Св. Георги" в Трявна, църквите в Банско, Рилския и Бачковския манастир.
    Майсторското длето, което през Възраждането е дълбало иконостаси и тронове, царски и болярски олтарни двери и малки домашни тавани, днес по-често се използва за изработка на тематични и декоративни пана. То тъкми тавани, създава ракли, столове и огледала. Те търсят своя пластичен израз, черпейки от неоценимото наследство на прадедите.